Türk Şirketinin Gözü Kulağı Yarınki Türkiye- İsrail Görüşmelerinde

İsrail tarafından Türk inşaat şirketine kesilen haksız vergi cezasının ardından, şirket yöneticilerinin gözü kulağı yarın gerçekleşecek Türkiye-İsrail toplantısında olacak. İnşaat şirketinin sahibi tanınmış siyaset adamı Ahmet Reyiz Yılmaz, " Sayın bakanımıza güvenimiz tamdır. Hakkımızı yedirmez" dedi.

Türk Şirketinin Gözü Kulağı Yarınki Türkiye- İsrail Görüşmelerinde
Türkiye-İsrail arasında 2010 yılından bu yana ilk kez "siyasi istişare"lerde bulunulacak. Toplantının yarın Ankara’da yapılacağı açıklanırken, siyasi istişarelere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ve İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Yuval Rotem başkanlık edeceği öğrenildi.

Öte yandan İsrail hükümetinin haksız vergi cezası kestiği Türk İnşaat şirketi yetkililerinin gözü kulağı bu toplantılarda olacak. Şirketin sahibi ve tanınmış siyasilerden Türk müteşebbis Ahmet Reyiz Yılmaz, yapılacak görüşmeleri değerlendirerek, " Sayın Bakanımız ve Sayın Müsteşarımızdan samimi bir biçimde hayırlı haber bekliyoruz. İsrail artık bu hukuksuz talebe bir dur demelidir. İsrail tarafından hukuki hiç bir temeli olmayan tamamen keyfi biçimde Şirketten 50 milyon dolar büyüklüğünde uyduruk bir vergi cezası talep etmesi artık bizi ziyadesi ile bunaltmıştır. Bu talep edilen vergiden muaf olduğumuzun yazılı resmî belgesi var. Buna rağmen bu parayı isteyenler normal kişiler olamazlar. Benim elimde İsrail hükümetinin muafiyet yazısı var hem de İsrail Yüksek Mahkemesi huzurunda yapılmış yazılı beyan daha ne olabilir? İsrail Maliyesi ve İsrail maliyesine kayıtsız kalan İsrail Dışişleri ve hükümeti ne yapmak istiyor anlamıyorum. Tam bir akıl tutulması var." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun tartışmalara noktayı koyacağını belirten Ahmet Reyiz Yılmaz, "Sayın Bakanımız noktayı koyacaktır.Sayın Dışişleri Bakanımız ve ekibinden İsrail heyeti ile hukuka aykırı uydurulan bu vergi talebi konusunu kapatmalarını bekliyoruz.İsrail Dışişleri Bakanlığı uyarılara kulak asmayarak ciddi bir hata yapıyor. Bu usulsüz işlem ve hukuka aykırı illegal davranış ile 23 yıl İsrail’de istikrar sembolü bir Türk şirketi hedef seçilmiştir.İsrail Hükümeti Maliye Bakanlığınca bu şekilde şirketimizin hedef seçilmesi ilişkilerin düzelmesi için açılan yeni sayfada kara bir leke olarak bizleri ve doğal olarak Türk tarafını ve Türk halkını da rahatsız etmektedir.Sayın Bakanımız hakkımızı yedirmez. Sayın Bakanımıza güvenimiz tamdır. Sayın Bakanımız ,sayın Müsteşarımız ve ekibi İsrail’de 23 yıldır dalgalanmakta olan aziz Türk bayrağına gölge düşürülmesine izin vermeyecektirler. T.C Maliye Bakanımız sayın Naci Ağbal bey İsrailli muhatabı sayın Bakan Moshe Kahlona doğrudan yazdığı mektupta İsrail Maliyesinin bizden böyle bir vergiyi talep edemeyeceğinin gerekçelerini ayrıca defalarca altını çizerek kendilerine ilettiler.İsrail tarafı bu konuda çok ama çok ayıp ediyor. Çok büyük bir hata yapıyor. Bu hukuk dışı ısrarın devamı saçma ve mantıksızdır."şeklinde konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’na eleştirilerde de bulunan Türk inşaat şirketi sahibi Ahmet Reyiz Yılmaz, "İsrail Dışişleri önce arkasını temizlemeli. İsrail Dışişleri Bakanlığı arkasını temizlemeden burada yeni bir ilişki sayfası açmak istiyor. İyi de bir yandan iki ülke arasında imzalanan sözleşmelere uymayan bir İsrail Maliyesi ve bu durumu gördüğü halde İsrail Maliyesini uyarmayan bir İsrail Dışişleri var. Bu şartlar altında atılan her adımda bu hukuksuz işlem karşınıza çıkacaktır.Aynı İsrail Dışişleri Bakanlığı burada ilişki yükseltmek istiyor. Bana göre bu durum ciddiyetle bağdaşmıyor. Biz her adımın takipçisi olacağız. İsrail dışişleri bu meseleyi düzeltinceye kadar kendilerine her platformda hatalarını anlatacağız. Umut ederim ki yarın yapılacak toplantıdan hayırlı bir haber çıksın. Yoksa bu mesele bu şekilde askıda bırakılamaz. Haketmediğimiz bir konuda İsrail tarafının canımızı yakmasına nasıl seyirci kalalım. Sayın Netanyahu’ya durumu defalarca anlattık .İsrail Başbakanına kadar durumu defalarca anlattık. Bizzat defalarca yazılı belgeleri sundum. Haklı olarak ajandası içerde ve dışarda çok yoğun. Ama yeni İsrail Büyükelçisi sayın Eithan Naeh insiyatif almalıdır. Bu duruma el koyup bu meseleyi iki ülke arasında sorun olmaktan çıkarmalıdır" dedi.

İsrail Maliyesi’nin evrak gizlediğini iddia eden Yılmaz; "Bir tarafta hukuksuz duruma dur demeyen İsrail hükümeti diğer tarafta İsrail’de mahkemeden evrak gizleyen bir maliye Bakanlığı var.Çok zor durumdayız.Hakim İsrail maliye bakanlığının elinde bizden istenen vergiden muafiyetimizi gösteren 2004 tarihli İsrail Savunma Bakanlık yazısını istedi fakat İsrail Maliyesi bu yazıyı mahkemeye vermedi. Bu işler yanlış zeminde ilerliyor. Ben İsrail’i çok iyi biliyorum. Yine Pireden bir yangın çıkartacak işler yapılıyor. İsrail dışişleri de bu yangını söndürmek yerine neyi bekliyor onu da anlamış değiliz." dedi .
Kaynak: İHA