Arnavutluk İçişleri Bakanı Tahiri, Kosova'da

Arnavutluk İçişleri Bakanı Tahiri: 'Sırbistan tarafından çıkarılan yakalama kararlarının uygulanması aşırı ve yasa dışıdır'.

Arnavutluk İçişleri Bakanı Saimir Tahiri, Sırbistan tarafından çıkarılan yakalama kararlarının uygulanmasının aşırı ve yasa dışı olduğunu söyledi.

Tahiri, Kosova'nın başkenti Priştine'deki temasları kapsamında, mevkidaşı Skender Hyseni ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tahiri, Kosova ile birlikte, terörle mücadelede, organize ve sınır ötesi suç alanlarında iş birliği konularını ele aldıklarını aktardı.

Tahiri, Kosova'yı özellikle vize serbestisi konusunda ve bağımsızlığının tanınması meselesinde karşılaştığı tüm zorluklara karşı desteklediklerini ifade ederek, İnterpol'den, Sırbistan tarafından çıkarılan yakalama kararlarını gözden geçirilmesi ve filtrelenmesi talebinde bulunduklarını kaydetti.

Sırbistan tarafından çıkarılan yakalama kararlarının uygulanmasının aşırı ve yasa dışı olduğunu dile getiren Tahiri, 'Bu görüşü İnterpol'ün yöneticileri ile de paylaşarak, sadece eski Başbakan (Ramush) Haradinaj'ın durumunu değil, Sırbistan tarafından çıkarılan tüm yakalama kararlarının yeniden gözden geçirilmesi ve gelecekte uygulanmamasını onlara söyledim.' dedi.

- 'En iyi koruma Belgrad'ta değil, Priştine'de bulunabilir'

Hyseni ise iki ülke arasındaki iş birliğinin uzun vadeli ve istikrarlı olduğunu belirterek, 'Tiran ve Bakan Tahiri'ye eski Başbakan Ramush Haradinaj'ın gözaltına alınması olayında ve Kosova'ya her alanda verilen desteklerinden dolayı teşekkürlerimi ifade ettim. Kosova'nın olmadığı her yerde bizim sesimizi duyuracak bir yer var, o da Tiran'dır.' ifadelerini kullandı.

İnterpol Genel Sekreteri'ne Sırbistan'ın taleplerini görmezden gelmelerini istediklerini aktardığını söyleyen Hyseni, Arnavutluk hükümetinin bu olaydaki eylemlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Hyseni, Kosovalı Sırpları Sırbistan'ın değil, Kosova'nın koruyacağını belirterek, 'En iyi koruma Belgrad'ta değil, Priştine'de bulunabilir.' şeklinde konuştu.

Hyseni ayrıca, Sırbistan ile Kosova arasındaki diyaloğun devam ettirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Arnavutluk İçişleri Bakanı Tahiri, temasları kapsamında Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ile de görüştü.

Kaynak: AA