Friglerin 3 Bin 200 Yıllık Kaya Evleri Turizme Kazandırılacak

MÖ 1200'lü yıllarda Frigler tarafından yapıldığı düşünülen Bolu'nun Seben ilçesi sınırlarındaki kaya evleri, ilçe turizmini canlandıracak Belediye tarafından hazırlanan ve MARKA tarafından desteklenen 800 bin lira değerindeki projenin tamamlanmasının ardından, hem bölgeye gelen turist sayısının artması hem de ziyaretçilerin daha güzel vakit geçirmesi hedefleniyor.

ZAFER GÖDER - Bolu'nun Seben ilçesindeki milattan önce (MÖ) 1200'lü yıllarda Frigler tarafından yapıldığı düşünülen kaya evleri, ilçeye gelen ziyaretçi sayısının artırılması amacıyla turizme kazandırılacak.

İlçenin Solaklar köyü mevkisindeki kaya evlerinin turizme kazandırılması için yaklaşık 10 yıl önce çalışma başlatılsa da bölgenin tanınırlığı henüz istenilen seviyeye ulaşamadı.

Bir tepe üzerine elle oyularak yapıldığı düşünülen odalardan oluşan 4 katlı kaya evlerinin daha fazla tanıtılması amacıyla bölgede çalışmalar yapılması planlanıyor.

Seben Belediyesi tarafından bölgenin güzelleştirilmesi ve buraya gelen turistlerin konaklamasını sağlamak amacıyla kütük evler yapılırken, kaya evlerinin restore edilmesi ve alanın peyzajı için proje hazırlandı.

- Hedef ziyaretçilerin güzel vakit geçirmesi

Belediye tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen 800 bin lira değerindeki projenin tamamlanmasının ardından, hem bölgeye gelen turist sayısının artması hem de gelenlerin daha güzel vakit geçirmesi hedefleniyor.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak 2017 yılı için nostaljik ve güzel projeler hazırladıklarını belirterek, bu projelerden en fazla önem verdiklerinin Solaklar kaya evlerinde bulunan alanın restore edilmesi ve peyzaj düzenlemesi olduğunu söyledi.

Özbağ, Bolu kültür ve turizm kenti olurken Seben'in de bu alanda nasıl desteklenebileceğini düşündüklerini ve bir proje hazırladıklarını dile getirdi.

Projenin onaylandığını ve bununla ilgili olarak MARKA'dan da 553 bin liralık hibe desteği kazandıklarını bildiren Özbağ, 'Bu Sebenimize, Bolumuza, ülkemize hayırlı olsun diyoruz. İnşallah bahar ile birlikte çalışmalarımız başlayacak. Ormandan kiraladığımız bir alana taş restoran yapacağız. Mevcut restoran alanı daha büyük bir hale gelecek. 100-150 kişinin aynı anda yemek yiyip toplantı yapabileceği bir alan olacak. Mevcut restoranımızın olduğu alanı özel konuk alanı gibi dizayn edeceğiz.' şeklinde konuştu.

- Nostaljik su değirmeni yapıldı

Özbağ, kaya evlerinin bulunduğu alandan geçen dere üzerine nostaljik bir su değirmeni de kurduklarını dile getirdi.

Yaz aylarında değirmeni faaliyete açacaklarını belirten Özbağ, 'Doğal buğdayları doğal una dönüştüreceğiz. Çocuklarımıza, öğrencilerimize unun nasıl yapıldığını, undan hamurun nasıl yapıldığını öğreteceğiz. Biz balık yemeyi değil tutmayı öğreteceğiz.' dedi.

Geçen yıllarda bölgeye gelen turist sayısının çok az olduğuna da değinen Özbağ, şöyle devam etti:

'Solaklar kaya evlerinde bulunan tesisten aldığımız bilgiye göre, 2016 yılında buraya sadece bin 100 kişi gelmiş ama bu yeterli bir sayı değil. Bunu artırmak için biz yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Turizme açmak demek oranın altyapısını hazırlamak, konaklamayı sağlamak, oranın yolunu yapmak gelenlerin ihtiyaçlarını görmesine imkan sağlamak, orayı tanıtmak ve orayla ilgili gençleri eğitmek diyorum. Bu sene bu sayıyı en azından 2-3 katına çıkarmayı planlıyoruz.'

Özbağ, yapılan çalışmaların tamamlanmasından sonra Bolu Belediyesi bünyesinde bulunan Tabiatın Kalbi Bolu Derneğinin de katkılarıyla ilçeye gelen turist sayısının her geçen yıl artacağını kaydetti.

Kaynak: AA