Yerel Yönetimlerde Kadına Yönelik Çalışmalar Toplantısı

Antalya Kent Konseyi Toplum Çalışma Grubu, Yerel Yönetimlerde Kadına Yönelik Çalışmalar gündemiyle toplandı.

Kent Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Toplum Çalışma Grubu'nun Yerel Yönetimlerde Kadına Yönelik Çalışmalar gündemiyle yaptığı toplantıyla konuya ilişkin rapor hazırlandı.

Belediyeler ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen sonuç raporunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve 5 merkez ilçe belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından aile ve kadın konusu üzerine kurumsal düzeyde çalışmalar yapıldığı, kadın odaklı çalışmalar kapsımında yerel yönetimlerde farklı yaklaşım ve hizmet modellerinin oluştuğu kaydedildi.

Raporda ayrıca kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik yerel yönetimlere şu önerilerde bulunuldu:

'Her belediyede ‘Kadına Şiddetin Önlenmesi Birimi’ kurulmalıdır. Nüfusu 100 binden fazla olan her belediye 'Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Uygulama Yönetmeliği' çıkartmalıdır. Gelişmiş ülkelerdeki kadın çalışmaları takip edilmeli, işbirliğine dayalı projeler ve Ar-Ge çalışmaları yapılmalıdır. Koruyucu önleyici hizmetlere ağırlık verilmeli, yerel yönetimler mahallelerde toplum merkezleri, kadın danışma merkezleri, mahalle evi gibi birimler açmalıdır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi çalışmaları kapsamında erkeklerle de şiddeti önleyici bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, erkeklerin eğitimi için birimler açılmalı, spor salonları, kahvehaneler, pazar yerleri gibi mekanlarda kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın hakları konularında bilinçlendirme çalışmaları yürütülmelidir. Önemli spor karşılaşmalarının öncesinde ve sonrasında etkin olacak biçimde kadına yönelik şiddeti önleyici açıklamaların panolarda yayınlanması sağlanmalıdır. Belediye Kanunu gereği nüfusu 100 bini geçen belediyeler kadın konukevi açma zorunluluklarını yerine getirmelidir. Kız öğrencilerin güvenliği için Akdeniz Üniversitesi kampüsünün gece aydınlatması güçlendirilmelidir.'

Toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Aksu Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Aile Danışmanları Derneği, Toplum Çalışma Grubu ve Kadın Meclisi’nden temsilciler katıldı.

Kaynak: AA