TÜİK Başkan Vekili Aktaş'tan Enflasyon Sepeti İle İlgili Açıklama

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Vekili Mehmet Aktaş, enflasyon hesaplamalarında kullanılan sepetin kompozisyonunda yapılan değişikliklere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

TÜİK Başkan Vekili Mehmet Aktaş, düzenlediği basın toplantısında, TÜFE ve Yİ-ÜFE hesaplamalarında kullanılacak endeks sepeti ve ağırlıkları hakkında bilgi verdi. Aktaş, TÜFE ve ÜFE güncellemelerine ilişkin, “Sepet her yılın Aralık ayında güncellenir. Aralık’ta alanda oluyoruz. Referans ayıdır. Ocak ayının fiyat değişimi yeni oluşan Aralık’taki sepetle olur. Bu 3 Şubat’ta açıklanacak” şeklinde konuştu.

“Gıdayla ilgili temel değişim kaynağı yurt dışı ziyaretçilerle ilgili” diyen Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Veri kompozisyonu ve sayısıyla ilgili. Gıdayla ilgili değişimin ana kaynağı yurt dışı ziyaretçi verisidir. Turist sayısı azalma etkisi var, kompozisyon etkisi de var. Otel lokanta ağırlığı bir kısmı o tarafa gidiyor. Harcamaların bir kısmı doğrudan gıda, bir kısmı otel ve lokanta kapsamına gidiyor. Yurt dışı ziyaretçi otel kapsamına giden harcamalarda artış var. Doğrudan gıda alımı harcamasında düşüş var.”

“Domatesin ağırlığı bütün yıl aynı olacak” diyen Aktaş, “Yıllık enflasyonu çok düşük düzeyde etkiliyor. Yıl içinde bir ay yüzde 3 artıyor. Meşhur kiraz meselesi var. 2011 Mayıs’ında. O dönemde bulut ve yağış uzun sürdü. Sisteme girme Mayıs ayıydı. Toplam bütün hallerde işlem gören kiraz hacmi 60 tondu. Olgunlaşması etkilenmiş. Genel endeksin yarısı kirazdan geldi bir üründen. Ertesi ay tekrar çöktü endeks. Dalgalanmayı azaltacak” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA