Türkiye-Azerbaycan Diplomatik İlişkilerinin 25'İnci Yılı

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde resepsiyon verildi Büyükelçi Özoral: 'Bizler iki kardeş millet ve devlet olarak birbirimize bir kere kavuştuk, bir daha ayrılmamıza asla fırsat vermeyeceğiz'.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinde iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25'inci yılı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral'ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, bakanlık yetkilileri, siyasetçiler, sanatçılar, medya kurumlarının yöneticileri ve davetliler katıldı.

Büyükelçi Özoral, yaptığı konuşmada Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin tarihsel sürecinden bahsederek, Türk insanının Sovyetler döneminde Azerbaycan hasreti ile yaşadığını, o dönemlerde Anadolu'da Bakü radyolarının dinlendiğini söyledi.

Azerbaycan'ın 18 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan ettiğini hatırlatan Özoral, Türkiye'nin 9 Kasım 1991'de Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olduğunu bildirdi.

14 Ocak 1992'de imzalanan protokolle Azerbaycan ile diplomatik ilişki kuran ilk ülkenin yine Türkiye olduğunu vurgulayan Özoral, 'Bu 25 senede birbirimize kavuşmanın sevinç ve heyecanını en güzel hislerle yaşadık. Elbette Türkiye için en önemli maksat Azerbaycan'ın bağımsızlığını pekiştirmek, ekonomik olarak da bağımsız olmasını, kendi başına varlığını sürdürmesine yetecek hale gelmesini sağlamaktı. Azerbaycan Türkiye ile, Türkiye de Azerbaycan ile güçlüdür. Bizler iki kardeş millet ve devlet olarak birbirimize bir kere kavuştuk, bir daha ayrılmamıza asla fırsat vermeyeceğiz.' dedi.

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Ehliman Emiraslanov ise konuşmasında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 'bir milet, iki devlet' sözlerine atıfta bulunarak ilişkilerin gelişmesinde Aliyev'in büyük rolü olduğunu dile getirdi.

Emiraslanov, Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisinin iki ülke ilişkilerini daha yüksek düzeye çıkardığını belirtti.
Kaynak: AA