Kurtulmuş AA Editör Masası'na Konuk Oldu

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1) 'İki farklı partinin bir anayasa değişiklik paketine 'evet' oyu vermesiyle bir müştereklik söz konusudur. Ama her iki parti de kendi öncelikleri bakımından bir referandum kampanyası yürütecektir. AK Parti ve MHP'nin ortak bir referandum kampanyası yürütmesi söz konusu değildir. MHP, kendisince önemli gördükleri noktaları anlatacak, biz de AK Parti olarak kendi önceliklerimiz etrafından bir kampanya yürüteceğiz. Her ikisi de evet kampanyası olacak' '(Referandum kampanyası) Büyük ihtimalle, bunun bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliği olduğu,Türkiye'nin etkin bir yönetim modeline kavuşması, büyüyen, gelişen, güçlü bir Türkiye için en önemli hususlardan birisi olduğu ana fikri üzerine oturacak bir kampanya yürüteceğiz' 'Şu anda Türkiye'de tek başına bir iktidar var ve bu iktidar, yeni milletin oyunu almış, seçilmiş olan bir parlamentonun içerisinden çıktı. Dolayısıyla 2019 yılına kadar 65. Hükümet devam eder. Herhangi bir milli mutabakat hükümetine ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'İki farklı partinin bir anayasa değişiklik paketine 'evet' oyu vermesiyle bir müştereklik söz konusudur. Ama her iki parti de kendi öncelikleri bakımından bir referandum kampanyası yürütecektir. AK Parti ve MHP'nin ortak bir referandum kampanyası yürütmesi söz konusu değildir. MHP, kendisince önemli gördükleri noktaları anlatacak, biz de AK Parti olarak kendi önceliklerimiz etrafından bir kampanya yürüteceğiz. Her ikisi de evet kampanyası olacak.' dedi.

Kurtulmuş, katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Kurtulmuş, 'Anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulunda 339 oyla kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayından sonra referandum sürecine geçilecek. Burada AK Parti'nin yürüteceği kampanyanın teması ne olacak?' sorusu üzerine, AK Parti'nin kampanya süreciyle ilgili çalışmalara başladığına dikkati çekti.

Çok hızlı bir şekilde kampanyanın stratejisinin, öne çıkarılacak sloganların, öncelik verilecek konuların tespit edileceğini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Büyük ihtimalle, bunun bir rejim değişikliği değil, sistem değişikliği olduğu,Türkiye'nin etkin bir yönetim modeline kavuşması, büyüyen, gelişen, güçlü bir Türkiye için en önemli hususlardan birisi olduğu ana fikri üzerine oturacak bir kampanya yürüteceğiz. Özellikle terörle mücadele konusunda gelinen nokta, son aylarda sağlanan çok ciddi başarılar ve daha güçlü bir hükümet modeliyle, daha seri karar alan bir yürütme modeliyle terörün de üstesinden daha rahat gelinebileceği fikriyle bir kampanya yürütülecek. Ümit ediyorum ki kampanyamıza halkın büyük çoğunluğu evet oyu vererek, parlamentonun onayladığı bu metni yasalaştıracak, bu maddeler, Türkiye'nin yeni anayasa metninin içine girmiş olacak.'

'Referandum çerçevesinde, MHP ile AK Parti'nin birlikte kampanya yürütmesi, ortak miting yapması öngörülüyor mu?' sorusuna Kurtulmuş, 'Hayır. MHP ve AK Parti bu süreçte son derece şeffaf bir süreci yürüttüler. Başından itibaren Sayın Devlet Bahçeli, Türkiye'nin milli menfaatleri, beka meselesini göz önünde bulundurarak, özellikle terörle mücadelede gelinen noktadaki hassasiyetleri göz önünde bulundurarak bu konuda 'evet' diyeceklerini ortaya koydu.' karşılığını verdi.

Yapılan müzakerelerle MHP'nin de oy vereceği bir teklifin ortaya çıktığını ve bunun TBMM'de kabul edildiğini anımsatan Kurtulmuş, 'İki farklı partinin bir anayasa değişiklik paketine 'evet' oyu vermesiyle bir müştereklik söz konusudur. Ama her iki parti de kendi öncelikleri bakımından bir referandum kampanyası yürütecektir. AK Parti ve MHP'nin ortak bir referandum kampanyası yürütmesi söz konusu değildir. MHP, kendisince önemli gördükleri noktaları anlatacak, biz de AK Parti olarak kendi önceliklerimiz etrafından bir kampanya yürüteceğiz. Her ikisi de evet kampanyası olacak.' ifadesini kullandı.

- 'Başbakanlık 2019'a kadar devam edecek'

'MHP ile AK Parti'nin milli mutabakat hükümeti kuracağı iddiaları var. Bu konudaki düşünceniz nedir?' sorusuna Kurtulmuş, 'Bunlar kulislerde belki konuşulan konular olabilir ama böyle bir durum söz konusu değildir. Şu anda zaten Türkiye'de tek başına bir iktidar var ve bu iktidar, yeni milletin oyunu almış, seçilmiş olan bir parlamentonun içerisinden çıktı. Dolayısıyla 2019 yılına kadar 65. Hükümet devam eder. Herhangi bir milli mutabakat hükümetine ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim.' yanıtını verdi.

Kurtulmuş, 'Referandumdan evet çıkarsa, Sayın Cumhurbaşkanının partiyle ilişkisi ne zaman başlayacak? Bu süreçte başbakanlık makamı devam edecek mi? ' sorusu karşında, 'Bu anayasa teklifinde cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş, 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimiyle olacak. Referandumdan evet oyu çıkmış olsa dahi başbakanlık sistemi 2019 seçimlerine kadar devam edecek. 2019'da da aynı gün hem milletvekili seçimi hem de cumhurbaşkanı seçimi yapılacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlarının partileriyle irtibatının devam etmesinin bu anayasa değişikliğinin sağladığı imkanlardan birisi olacağını belirten Kurtulmuş, milletin, partili cumhurbaşkanının olmasını olağan karşıladığını söyledi.

- 'Herhangi bir tereddüt söz konusu değil'

Kurtulmuş, cumhurbaşkanının arzu ederse partinin gelen başkanı da olabileceğini, anayasa değişkiliğinde bu konuda herhangi bir kısıtlamanın olmadığını bildirdi.

Şu anda mevcut anayasa teklifinin yasalaşmadığını, bunun için referandumda 'evet' oyunun çıkması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, halkın verdiği destekle yeni dönemin şartlarının ortaya çıkacağını ve bunların gereğinin yerine getirileceğini vurguladı.

Kurtulmuş, '2019'a kadar Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkisi nasıl olacak?' sorusuna ise 'Başbakan kendi yetkilerini, sorumluluklarını kullanacak, Sayın Cumhurbaşkanımız da kendi sorumluluklarını kullanacak. Dolayısıyla sistemin nasıl yürütüleceğine dair herhangi bir tereddüt söz konusu değil.' dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA