Kültür Ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman Açıklaması

'Turizm'de 2017, 2016'ya nazaran daha iyi geçecek. İlk işaretler gelmeye başladı' 'Turizmi yaşam biçimi haline getirip, hayatın her alanına yayan İspanyolların tecrübesini Türkiye'ye aktarmak ve onların deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz' 'Turizm siyasetin üzerindedir. Turizm, kültür işleri gündelik siyasete alet edilemez'

ŞENHAN BOLELLİ - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, 'Turizmde 2017, 2016'ya nazaran daha iyi geçecek. İlk işaretler gelmeye başladı.' dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'deki 37. Uluslararası Turizm Fuarı'na (FİTUR) katılarak, Türkiye standını ziyaret eden Yayman, 2017 yılında Türkiye turizmine ilişkin beklentileri AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin turizmdeki hedeflerini tutturması için her şeyin yapılacağını belirten Yayman, 'Maalesef Orta Doğu'da yaşanan problemler bize de yansıyor. Fakat bizim hep söylediğimiz bir şey var. Berlin, Paris, Roma, Madrid ne kadar güvenliyse İstanbul, Kapadokya, Ankara da bir o kadar güvenlidir. Dünyada küresel terör tehdidine karşı iyi insanların küresel dayanışması gerekir.' diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. yılında konulan '50 milyon turist 50 milyar dolar gelir' hedefinin tutturulması için turizm yelpazesinin genişletilmesinin esas olduğunu vurgulayan Yayman, 'Türkiye'de sadece deniz, kum, güneş turizmi değil aynı zamanda inanç, kültür, sağlık ve spor turizmi ile de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Kapadokya başta olmak üzere Karadeniz yaylalarında, Mardin'de, Antakya'da, Urfa'da kültür turizmi konusunda bakanlığımız ve ilgili genel müdürlüklerimiz büyük bir kararlılık ve gayret gösteriyor.' ifadesini kullandı.

Yayman ayrıca 2016 yılında turist sayısını 75 milyon ile rekor bir düzeye çıkaran İspanya'nın tecrübelerinden yararlanmak için yeni iş birlikleri yapacaklarını da açıkladı.

İspanyol turizminin dünyadaki pazarlanmasından sorumlu 'TurEspana' adlı kurumun başkanı ile çok olumlu görüşmeler yaptıklarını aktaran Yayman, sözlerine şöyle devam etti:

'Turizmi yaşam biçimi haline getirip, hayatın her alanına yayan İspanyolların tecrübesini Türkiye'ye aktarmak ve onların deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz. Bundan dolayı İspanyol kurum ve şirketleriyle işbirlikleri yapacağız. Hatta TurEspana ile önümüzdeki günlerde bir iş görüşmemiz de olacak. Ayrıca İspanya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını da geçmiş yıllarda olduğu gibi yine 500 binlere çıkarmayı ve gelecek yıllarda da bu sayıyı 1 milyon yapmayı hedefliyoruz. Çünkü İspanyollar Türkiye'nin kültür, inanç turizmine çok ilgi duyuyorlar.'

FİTUR gibi turizm fuarlarına katılmanın önemine değinen Hüseyin Yayman, 'Biz bu faaliyetlerin artarak, devam etmesini istiyoruz. Gelecek hafta İstanbul'da bizim uluslararası fuarımız olacak. Ayrıca Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın riyasetlerinde uzun zamandır yapılmayan turizm şurasını yapacağız. Ve burada Türkiye'nin turizm meselelerini masaya yatıracağız.' diye konuştu.

Türkiye'nin turizm konusunda kanaatleri ve hedeflerinin çok net olduğuna işaret eden Yayman, şunları söyledi:

'15 bin yıllık bir medeniyetin üstünde duruyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde aynı anda Hititlilerin, Lidyalıların, Frigyalıların, Urartuların, Romalıların, Perslerin, Selçukluların, Osmanlıların, Müslümanların, Arapların eserlerini bulamazsınız. Ama Anadolu'da bunların hepsini bulabilirsiniz. Bu çok önemli bir birikim ve zenginliktir. Anadolu'dan yükselen evrensel barış mesajını, dünyanın barışa en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde daha fazla vermemiz gerekiyor.'

Yayman, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini muhafaza etmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Turizm siyasetin üzerindedir. Turizm, kültür işleri gündelik siyasete alet edilemez. Bu anlamda ülkeler arası kamu diplomasi kültür diplomasisi anlamında daha büyük işler yapmak istiyoruz.' değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA