Sanayi'de İş Kazası Mahkemeleri

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bahar: 'Her şeyi nizami yapmamıza rağmen iş mahkemelerinde hiçbir davayı kazanamıyoruz, 'sanayicinin parası var, öder' mantığı işliyor'.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, iş kazalarında sanayicinin her şeyi usulüne uygun yapsa bile ceza ile karşı karşıya kaldığını belirterek, 'Her şeyi nizami yapmamıza rağmen iş mahkemelerinde hiçbir davayı kazanamıyoruz, 'sanayicinin parası var, öder' mantığı işliyor.' dedi.

AOSB Başkanı Bahar, bir otelde düzenlediği basın toplantısında sanayicinin yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Organize sanayi bölgesindeki tüm sanayicilere cumhuriyet savcılığından bir yazı geldiğini aktaran Bahar, yazıda 2008 yılında çıkan yasa nedeniyle anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğunun hatırlatıldığını söyledi.

- Çalıştırılmadığımız kişilere para ödemek zorundayız

Bahar, 'Bu yasa bugüne kadar uygulanmadığı için barolar itiraz etmiş ve şirketlere 250 bin lirayı aşan cezalar geldi. Sanayici olarak iş yaptırmadığımız iş gücüne para ödüyoruz. Herkesin eli bizim cebimizde. Gıda şirketlerinin çevre mühendisi, fabrikaların da elektrik mühendisi çalışma zorunluluğu var. Belki bu mühendisler ayda bir kere geliyor ama sanayiciden maaş alıyor. Biz her şirket tek tek çalıştırması yerine organize sanayi bölgesi olarak iki avukat, iki çevre mühendisi, iki de elektrik mühendisi istihdam ederek bütün firmaların işlerini bu şekilde görebiliriz. Bu tür uygulamalar nedeniyle kaynaklarımızı gereksiz yere israf ediyoruz.' diye konuştu.

- İş mahkemelerinde her davayı kaybediyoruz

Organize sanayi bölgelerinde yaşanan iş kazaları nedeniyle iş mahkemelerdeki hiçbir davayı kazanamadıklarını da ifade eden Bahar, 'İşçi sigortalarının yanı sıra kasko tipi sigortalar da yapıyoruz. İş kazası yaşanıyor. Sanayicinin hiçbir eksiği yok ama açılan davada yurt dışına çıkış yasağı geliyor. Her şeyi nizami yapmamıza rağmen iş mahkemelerinde hiçbir davayı kazanamıyoruz. 'sanayicinin parası var, öder' mantığı işliyor.' dedi.

- İthalat çok fazla

Türkiye'nin ithalata dayalı bir ülke olduğunu belirten Bahar, ülkede orta teknoloji ürünü üretmek için bile bu ürünün oluşturacak ara ürünlerin yüzde 70'nin yurt dışından getirildiğine dikkati çekti.

Ar-Ge ve inovasyon konularında Türkiye'nin gelişmesi gerektiğine işaret eden Bahar, üniversitelerin yapısının bu adımları atmaya uygun olmadığını, üniversitelerin profesyonelleşmesi ve doğru hedeflere yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

AOSB olarak bu yılki hedeflerinin birisinin de bilim bungalovları oluşturmak olduğunu anlatan Bahar, 'Çok güzel binalara büyük paralar harcayabiliyoruz ama içini doldururken problem yaşıyoruz. Biz, bina küçük ama içindeki bilim büyük olsun istiyoruz. Bu bungalovlarda israf yapmayacağız ve sanayicinin acil ihtiyaçlarını önemseyeceğiz, bu ihtiyaçlara çözümler bulacağız.' ifadelerini kullandı.

- Yüksek kur maliyetleri artırdı

Dövizin yükselmesinin sanayiciyi de olumsuz bir şekilde etkilediğinin altını çizen Bahar, dövizin yükselmesinin maliyetleri arttırdığını ve fiyatlarda zam yapma konusunu gündeme getirdiğini belirterek, bu durumun da halka yansımaması için acil önlem alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA