Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin Açıklaması

Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin, vatandaşın öncelikli Anayasa değişikliği olmadığını önceliğinin terörün nasıl çözüleceği, yaşam hakkının nasıl güvence altına alınacağı konusu olduğunu söyledi.

Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin Açıklaması
Baro binasında avukatların da katıldığı basın toplantısında Anayasa değişikliği teklifini geri çekilmesini isteyen Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, “Ülkemiz belki de cumhuriyet tarihinin en kritik günlerinden geçmektedir. Bizleri temsil eden ve her biri seçildiği ilin değil tüm ülkeyi temsil eden milletvekillerimizin böyle bir ortamda terörün nasıl çözüleceği, yurttaşlarımızın yaşam hakkının nasıl güvence altına alınacağı, hukuki güvenliğin nasıl oluşturulacağı, yargı bağımsızlığının nasıl sağlanacağı, işsizliğin nasıl azaltılacağı, dövizde her gün yaşanan devalüasyonun nasıl durdurulacağı, üretimin nasıl arttırılacağı, eğitim sisteminin nasıl iyileştirileceği gibi çok önemli ve hayati sorunlarımızla buna benzer binlerce sorunumuza çare arayıp bunların nasıl çözüleceğini tartışması gerekirken; bu sorunların asla sebebi ve oluşmasına neden olmayan mevcut Anayasal Sistemi ve Rejimi kökten değiştiren ve birçok hükmü teklif yasağı kapsamında olan Anayasa değişikliklerinin görüşülmesini izah edemiyoruz” dedi.

Mevcut teklifin birçok hükmünün Anayasa’nın başlangıç bölümündeki kuvvetler ayrılığı ilkesi ile 2. maddesindeki demokratik hukuk devleti ilkelerini yok ettiği için değişmez maddelere aykırı olduğunu öne süren Öztekin, şunları söyledi:

“Teklif yasağı kapsamına girdiğini, böyle bir teklifin görüşülmesinin mümkün olmadığını 15 Aralık 2016 tarihli basın açıklamamızda ayrıntıları ile dile getirmiştik. Buna rağmen teklif referanduma gidecek şekilde yasalaşırsa ve referandumdan da geçerse ülkemiz bir daha geri dönülmez noktalara gelecektir. Unutmayalım 2010 referandumda da aynı şekilde bir ‘algı’ ve ‘illüzyon’ oluşturulmuştu. Yurttaşlarımız o zaman refandumun sihirli bir formül olduğuna inandırılmıştı. Ne oldu sonra HSYK ve yargının en kilit noktaları FETÖ’nün eline geçti. FETÖ’nün ele geçirdiği yargı ve silah gibi kullanılarak Ergenekon ve Balyoz gibi ‘operasyonel davalar’ ve ‘sahte delillerle’ TSK’nın Atatürkçü ve yurtsever kadroları tasfiye edildi. Tasfiye edilenlerin yerlerine getirilenler ne yaptı. 15 Temmuz Türk Milleti aynı hataya bir kez daha düşmeyecektir. Ama öncesinde milletin vekilleri de ettikleri yemine sadık kalarak ve koltuk sevdasından vazgeçerek referanduma götürülmesi öngörülen teklifi geri çekilmelidirler.”
Kaynak: İHA