Evde Hasta Bakımı Yapanlara Eğitim

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi, 2016 yılında 161 hasta yakınına eğitim verdi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Sorumlu Hekimi Dr. Mehtap Alpak, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Biriminin 2012 yılından bu yana evde bakıma muhtaç, yatağa bağımlı hastaların yakınlarına yönelik evde bakım eğitimleri verdiğini kaydetti.

Eğitimlerin 2012 yılı Kasım ayında başladığını anımsatan Alpak, 2012 yılında 18, 2013'te 182, 2014'te 251, 2015'te 125 ve 2016'da 161 hasta yakınına eğitim verildiğini aktardı.

Evde sağlık hizmeti veren ekiplerin 7 gün 24 saat hastanenin yanında olma şansının bulunmadığını, bu nedenle hastaların sürekli yanında bulunan yakınlarının tıbbi boyutta yapmaları ve yapmamaları gerekenler konusunda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Alpak, hasta yakınlarına verilen evde bakım eğitimlerinin uzun vadedeki amacının Sağlık Bakanlığının Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde temel hedef olarak ele aldığı, hastalara kaliteli, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmetinin verilmesi ilkesini sağlamak olduğunu bildirdi.

Alpak, eğitimlerin tıbbi yaklaşım, sosyal haklar ve fizyoterapi şeklinde 3 ana başlık altında ele alındığını kaydederek, 'Eğitimlerde, genel vücut bakımı, sonda katater, kardiyovasküler hastalıklar, KOAH, diyabetik, evde acil durum yönetimi, serebrovasküler ve nöramüskiler hastalıklar, alzheimer-demans, bası yaraları, bakım alan ve verende depresyon, evde ilaç yönetimi, beslenme (oral-enteral hastaya özgü), solunum problemleri, dehidratasyon ve sıvı tedavisi konstipasyon ve diyare, yatak içi egzersiz gibi tıbbi ve fizyoterapi konu başlıkları yer almaktadır. Sosyal haklar boyutunda ise bakım maaşı, engelli maaşı, engelli kimlik kartları gibi engelli ve muhtaçların özlük haklarına dair bilgilendirmeler yapılmaktadır.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA