Endonezya'da Bazı İnternet Sitelerine Erişimin Engellenmesi

Endonezya Ulema Konseyi Basın Sözcüsü Baidlowi: 'Demokratik bir ülke olan Endonezya'da bazı internet sitelerinin uyarı yapılmadan doğrudan kapatılması demokrasi anlayışıyla uyuşmuyor' Muhammadiyah Cemaati Merkez Yürütme Başkanı Kahmad: 'Hükümetin toplumsal birlikteliği koruma adı altında bazı İslami internet sitelerine erişimi engelleme tutumundan derin üzüntü duyuyoruz'.

Endonezya'da nefret söylemi, ırkçılık ve radikalizm içerikli yayın yaptığı iddia edilen internet sitelerinin kapatılması çerçevesinde bazı dini internet sitelerinin hedef alınmasına İslami örgütler tepki gösterdi.

Endonezya'nın önde gelen İslami kuruluşları Endonezya Ulema Konseyi (MUI) ve Muhammadiyah Cemaati, son dönemde ülke bütünlüğünü tehdit ettiği iddiasıyla bazı internet sitelerinin engellenmesine yönelik hükümetin yaptığı çalışmaları eleştirdi.

MUI Basın Sözcüsü Maskudi Baidlowi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Demokratik bir ülke olan Endonezya'da bazı internet sitelerinin, uyarı yapılmadan doğrudan kapatılması demokrasi anlayışıyla uyuşmuyor. Eğer bu sitelerin bir suçu varsa, hukuk süreci izlenmeli ve verilen kararla kapatılmalıdır.' dedi.

Baidlowi, internet sitelerinin kapatılmasına sebep olarak radikalizm ve terörizm içeriği bulundurmanın gösterildiğini belirterek, 'Biz MUI olarak radikalizmi ve terörizmi savunan sitelerin kapatılmasını destekliyoruz. Ancak kapatılan internet siteleri arasında dostlarımızın da yönettikleri var. Bunların terörizm ve radikalizm içeriği taşıdığı söylenemez. Burada bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla medya ve hükümet arasında köprü kurmak, fikir birliğine varmak için bir etkinlik düzenlemeyi planlıyoruz.' diye konuştu.

MUI'nin, internet sitelerini doğrudan kapatmak yerine bu sitelerin yöneticileriyle iletişime geçilmesini, hataların tartışılması ve düzeltilmesi yönünde çalışılma yapılmasını ümit ettiğini söyleyen Baidlowi, ortada bir suç varsa, kanıtlandıktan sonra hukuk çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Muhammadiyah Cemaati Merkez Yürütme Başkanı Dadang Kahmad da 'Hükümetin toplumsal birlikteliği koruma adı altında bazı İslami internet sitelerine erişimi engelleme tutumundan derin üzüntü duyuyoruz. Aslında bu sitelerin kapatılmasından ziyade yaptıkları hataları düzelterek kendilerini geliştirmesi için fırsat verilmelidir.' dedi.

Hükümetin internet sitelerine erişimi engelleme politikası nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getiren Kahmad, 'Bu çağda, demokratik bir ülkede, basına yapılan bu muameleyi anlayamıyoruz. Nerede basın özgürlüğü, nerede basın kanunu?' diye konuştu.

Kahmad ayrıca söz konusu sitelerin kapatılmadan önce uyarılması çağrısında bulundu.

Endonezya İletişim ve Enformasyon Bakanlığı, dini ve toplumsal ayrışmayı körüklediği gerekçesiyle geçen kasım ayında 11 İslami internet sitesine erişimi engellemişti.

Endonezya hükümeti, 2017'de ulusal güvenlik açısından büyük bir tehlike oluşturan, ırkçılık, nefret söylemi ve radikalizm içerikli internet sitelerini araştıran özel bir ekibin kurulacağını açıklamıştı.
Kaynak: AA