EDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahiroğlu Açıklaması

'Katılımcı Türk firmalarımız gerek mevcut alıcıları, gerekse potansiyel yeni alıcılar ile verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdi'.

Türk deri sektörü, Çin'de düzenlenen ACLE All Chine Leather Exhibition Fuarında tanıtıldı.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nden (EDMİB) yapılan açıklamaya göre, Çin'in Şanghay kentinde 31 Ağustos - 2 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ACLE All China Leather Exhibition Fuarı'nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği gerçekleştirdiği belirtildi.

Fuara 30 farklı ülkeden 464 firmanın katılırken, Türkiye'den ise 20 firma yer aldı.

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tahiroğlu, Çin'deki durgunluğa rağmen fuara gelen ziyaretçi sayısının geçen yıla göre yüzde 9 artış gösterdiğini belirterek, ziyaretçilerin Türk firmalarının stantların beğeniyle karşıladığını bunun da Türk deri sektörünün tanıtımı açısından önemli olduğunu söyledi.

Fuara katılan firma sayısında önceki yıllara göre düşüş yaşandığını ifade eden Tahiroğlu, 'Çin'de her ne kadar ekonomik durgunluk yaşansa da Çin pazarındaki konumumuzu korumak adına firmalarımız önümüzdeki yıllarda da katılmak istediklerini ifade ettiler. Katılımcı Türk firmalarımız gerek mevcut alıcıları, gerekse potansiyel yeni alıcılar ile verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Fuarda, her türlü deri ve deri ürünleri, deri ile ilgili kimyasal maddeler, ayakkabı, çanta, saraciye, deri sanayi ile ilgili makine ve ekipmanı sergileniyor.' dedi.

Türkiye'nin Çin'e yaptığı deri ve deri ürünleri ihracatı 2014 yılında 63 milyon 239 bin dolar iken, 2015 yılında Çin'deki ekonomik durgunluğun yansıması sonucu 46 milyon 719 bin dolara geriledi. 2016 yılının Ocak - Ağustos döneminde Çin'e deri ve deri ürünleri ihracatı ise 24 milyon 274 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'nin Çin'e deri ve deri mamulleri ihracatı 2015 yılında gerilerken, EDMİB üyelerinin ihracatı ise arttı. EDMİB üyelerinin Çin'e yaptığı deri ve deri mamulleri ihracatı 2014 yılında 1 milyon 197 bin dolar iken 2015 yılında yüzde 125'lik artışla 2 milyon 697 bin dolara çıktı.
Kaynak: AA