Güney Sudan'daki Olaylar

BM, 100'den fazla Güney Sudanlı silahlı muhalifin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne sığındığını bildirdi BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric: 'DKC'deki BM Barış Gücü askerleri, silahlı muhaliflerden bir kısmını tedavi için hastaneye kaldırdı. Bu kişilerin bazılarının hayati riski vardı'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Güney Sudanlı 100'ün üzerinde silahlı muhalifin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne (DKC) sığındığını kaydetti.

Dujarric, gazetecilere yaptığı açıklamada, eski Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar yanlısı 100'den fazla silahlı muhalifin, DKC'nin Güney Sudan sınırına yakın Garamba bölgesine geldiklerini bildirdi.

'DKC'deki BM Barış Gücü askerleri, silahlı muhaliflerden bir kısmını tedavi için hastaneye kaldırdı. Bu kişilerin bazılarının hayati riski vardı. İnsani olarak bu kişilere tedavi hizmeti vermekten başka çaremiz yoktu.' diyen Dujarric, bu kişilerden silahlarını bırakmalarını istediklerini söyledi.

Dujarric, savaşçıların durumuna çözüm bulmak için DKC ve Güney Sudan hükümetleriyle görüşme halinde oldukları bilgisini verdi.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı 'darbe teşebbüsünde bulunduğu' iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Yaklaşık 50 bin kişinin hayatına mal olan savaşın sonlandırılması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu taraflar, 17 Ağustos 2015'te anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan ve yaklaşık 270 kişinin ölümüne yol açan çatışmalarla sekteye uğramıştı. Çatışmaların ardından başkent Cuba'dan ayrılan ve bulunduğu yer bilinmeyen Machar, Cumhurbaşkanı Mayardit tarafından görevinden alınmıştı. Sudan 23 Ağustos'ta Machar'ı kabul ettiğini açıklamıştı.
Kaynak: AA