Edirne'de Köylülerin Mera Talebi

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Edirneli hayvan yetiştiricilerinin mera alanlarının az olmasından dolayı sorun yaşadıklarını söyledi.

Edirne'de Köylülerin Mera Talebi
TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Edirne merkeze bağlı Yıldırım, Hacı Sarraf ve Yeni İmaret mahalle muhtarları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda merkez ilçelerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların olduğunu ancak mera alanlarının olmadığını bildirdi.

Çoğal, Yıldırım Beyazıt Mahallesi Muhtarı İsmail Kileci’nin mahallelerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan işletmeciliği yapan 49 işletme ile toplamda bin 81 hayvan olduğunu, Hacı Sarraf Mahallesi Muhtarı Metin Adrian’ın 37 işletme ile toplamda 951 hayvan sayılarının olduğunu, Yeniimaret Mahallesi Muhtarı Süleyman Amaç’ın ise mahallelerinde 40 işletme ile 924 hayvan olduğunu söylediğini belirtti.

Hayvancılığın zor günler yaşadığını belirten TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal ise, "Hayvancılık yapan köylü için mera hayati önemdedir. Köylü hayvanını senenin belli dönemlerinde meralarda beslerse maliyetinin bir kısmını düşürür. Hayvancılıkta üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 70’ini yem fiyatlarının oluşturduğunu da unutmamak gerekir. Günümüzde yem fiyatları artarken süt fiyatlarının düşmesi hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Yem pahalı, süt para etmiyor, girdi maliyetleri sürekli tırmanırken elde edilen gelir azalıyor, hatta maliyeti kurtarmıyor" ifadelerini kullandı.

Çoğal, meraların sadece hayvanların beslenmesi, ot, yem bitkisi üretimi için değil, doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim için de önemli olduğunu vurgulayarak, "Meralar üzerinde gelecek nesillerin de hakkı bulunmaktadır. Bu anlamda yetkililerin köylülerimizin bu haklı talebine duyarsız kalmayacağına inanıyor, tespit edilecek bölgenin köylünün mera alanı olarak kullanımına tahsis edilmesini umuyor ve bekliyoruz" dedi.

Üç mahallede 2 bin 956 büyükbaş ve küçükbaş hayvan olduğunu ifade eden Yıldırım Beyazıt Mahallesi Muhtarı İsmail Kileci, bir karış bile meralarının olmadığını belirterek, köylünün zor günler yaşadığını söyledi.



Kileci, Yıldırım Kazanova mevkiinde bulunan sedde tavaları olarak tabir edilen bülbül adasından başlayarak Çaylan mevkiine kadar devam eden alanda sedde ile çeltik sahası arasındaki alanın kendilerine mera alanı olarak tahsis edilmesini istediklerini ve bunun için Edirne Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne dilekçe verdiklerini belirtti.

Hayvancılıkla geçinen vatandaşın mağdur durumda olduğunu söyleyen muhtar Kileci, “"Yetkililerden hayvanlarımızı otlatacağımız mera alanı tahsis edilmesini istiyoruz. Mahalle halkının yaşadığı zorlukları yetkililer gelip yerinde görebilirler. Yetkililerden, bu konunun üzerinde durulmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA