Demirtaş'tan TOBB'a Kruvaziyer Şirketleri Sitemi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in kendi kruvaziyer şirketini kurmak istediklerini ve bunu Başbakan Binali Yıldırım’a ilettiklerini söyleyerek, “Fakat TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı hayret verici biçimde karşı çıktı” dedi.

Demirtaş'tan TOBB'a Kruvaziyer Şirketleri Sitemi
Resmi Gazete’de yayınlanan ve Vergi Barışı olarak adlandırılan “6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” İzmir Ticaret Odası’nda Meclis üyelerine anlatıldı. Toplantıya SGK İzmir İl Müdürü Ekrem Gülcemal, Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ile İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve oda üyeleri katıldı.

“Kruvaziyerler büyük bir umuttu”

Toplantıda konuşan Başkan Ekrem Demirtaş, vergi yapılandırılması nedeniyle hükümete teşekkür ederek, düzenlemeyle iş dünyasını ve birçok kurumun rahat nefes alabileceğini söyledi.

Tüm sektörlerin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini açıklayan Başkan Demirtaş, olumsuzlukların turizme ve kruvaziyerlere de olumsuz etkilendiğini vurguladı. Bu yıl yabancı kruvaziyer firmalarının kente gelme ihtimalinin çok düşük olduğunu belirten Demirtaş, “Bu sıkıntılar geçecek. Hiçbir kriz kalıcı değil. Kim ne derse desin kruvaziyerler esnafımız için büyük bir umuttu. Bayram sonrası İspanya’ya gidip büyük kruvaziyer firmalarıyla görüşeceğiz; ayrıca kruvaziyer fuarına katılacağız. Umarım bu gemilerin rotalarını tekrar İzmir’e çeviririz” diye konuştu.

Kruvaziyer şirketleri kurma talebi

Kendi kruvaziyer şirketlerini kurarak Akdeniz’de Türk bayraklı kruvaziyerlerin dolaşmasını istediklerini söyleyen Demirtaş, bunu Başbakan Binali Yıldırm’a ilettiğini açıkladı.

Başbakan Yıldırm’ın ‘Siz bir çalışma yapın, biz de konuyu değerlendirelim’ yanıtı verdiğini kaydeden Ekrem Demirtaş, isim vermeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Deniz Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Sefer Kalkavan’ın bu konudaki sözlerini eleştirdi.

Demirtaş şunları söyledi: “Bizim TOBB Başkanımız, herhalde Kayserili olduğundan, yani deniz memleketinden olmadığından bu projemizden pek mumnun kalmadı. Deniz Ticaret Odası Konsey Başkan Yardımcısı da,orada ‘Bu çok büyük proje. Yaklaşık 1 milyar doları bulabilir. Biz bu işi yapmayız’ demesine şaşırdık. Eğer, siz büyük ülkeyseniz, ki bunu yapılan projeler gösteriyor, bunu da yapabilecek güçtesiniz demektir. Ama DTO Konsey Başkan Yardımcısı ‘olmaz’ diyor. Dünyada bu kadar kruvaziyer şirketi varken, hatta KKTC’nin bile kruvaziyer gemileri var. Biz niye yapamayalım. İnanıyorum ki, Türk bayraklı kruvaziyerler denizlerimizde kısa sürede dolaşacaktır.”

Demirtaş’ın ardından İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ile SGK İl Müdürü Ekrem Gülcemal üyelere yasayla birlikte sağlanan avantajları anlattı. Yasayla hem esnafın, hem ticaret erbabı ve sanayicilerin borçlarının ödenmesi için kolaylıklar sağlandığı belirtilirken vergi borcu olan tüm kesimlerin bir an önce başvurusunu ve taksitlerini aksatmalarını istedi.
Kaynak: İHA