TEPAV İstihdam İzleme Bülteni

Sigortalı çalışan kadın sayısı bir yıllık dönemde 180 bin arttı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfının (TEPAV) 54. İstihdam İzleme Bülteni yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Haziran 2016 verileri kullanılarak hazırlanan bültende, sigortalı ücretli istihdamı, kadın istihdamı, iş yeri, esnaf, çiftçi ve kamu çalışanı sayısında aylık ve yıllık en fazla artış gösteren iller ve sektörler incelendi.

Bültene göre, son bir yıllık dönemde istihdam 242 bin kişi arttı. Konaklama sektöründeki yıllık istihdam ise 85 bin kişi azaldı. İmalat sanayide kayıtlı istihdam bir yılda 52 bin kişi gerilerken, istihdamı en hızlı artan il Muş, en çok artan il Ankara oldu.

Söz konusu dönemde istihdam artışının yüzde 74'ünü kadınlar sağlarken, imalat sanayinde kadın istihdamının 11 bin azaldığı görüldü. Bir yılda sigortalı kadın çalışan sayısı Türkiye genelinde 180 bin arttı.

İş yeri sayısının 72 ilde arttığı söz konusu dönemde, KOBİ sayısında 31 bin, KOBİ'lerde istihdam edilen sigortalı çalışan sayısında 34 bin, kamu çalışanı sayısında 146 bin yükselme oldu, esnaf sayısı 50 bin, kayıtlı çiftçi sayısı 100 bin azaldı.

Bir yılda kazancı en fazla artan il Zonguldak oldu, kazancı en fazla artan sektör ise ham petrol ve doğalgaz çıkarımında görüldü.

Kaynak: AA