Almanya'da Sığınmacılara Destek Projesi

Müslüman Kadınlar Danışma ve Eğitim Merkezi, ülkeye gelen sığınmacılara sosyal konularda destek oluyor.

Almanya'nın Köln kentinde faaliyet gösteren Müslüman Kadınlar Danışma ve Eğitim Merkezi (BFmF) gerçekleştirdiği pilot proje ile ülkeye gelen sığınmacılara sosyal alanda ve resmi işlemlerin takibi konularında destek veriyor.

20 yıldır göçmenlere yönelik birçok alanda hizmet veren merkezin sığınmacılara yönelik 'Müslümanlardan sığınmacılara yönelik sosyal hizmet: Uygun, etkili, bütünleştirici' başlığıyla geliştirdiği proje, Almanya Federal İçişleri Bakanlığı tarafından destekleniyor.

Proje yöneticisi ve sosyal pedagog Nilgün Filiz, merkez olarak sığınmacılara yönelik çalışmalarını önce gönüllü şekilde destek verenlerle yürüttüklerini, daha sonra ise projelerini geliştirerek profesyonelleştiklerini kaydetti.

Sığınmacıların hızla artmasının profesyonelleşmelerindeki en büyük etken olduğunu ifade eden Filiz, 'Sığınmacı sayısı arttıkça bize başvuranların sayısı da arttı. Şu an projemizde 8 kişi çalışıyor. Bunlardan 6'sı Arapça konuşuyor. Bu durum hiç şüphesiz büyük çoğunluğu Suriye’den olmak üzere Irak'tan veya diğer Arapça konuşan ülkelerden gelen sığınmacıların işlerini kolaylaştırıyor.' dedi.

Verdikleri hizmetleri de anlatan Filiz, 'Kısaca hukuki danışmanlıktan evrakların doldurulmasına ve tercüman ihtiyaç duyulan resmi dairelere refakate kadar her alanda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca sığınmacılara yönelik sosyal hizmet alanında uzmanlaşmak isteyen kuruluşlara da yardımcı oluyoruz. Bu konuda yardıma ihtiyaç duyanlar merkezimize başvurabilirler.' diye konuştu.

Filiz, Ağustos ayı sonu itibariyle Köln'de yaşayan sığınmacıların sayısının 13 bin 600 olduğuna işaret ederek, BFmF olarak 700'den fazla kişiye sosyal hizmet verdiklerini, eşleri ve çocukları dahil ettiklerinde bu rakamın 3 bine yaklaştığını ifade etti.

- 'Eğitim konusunu çok önemsiyoruz'

Proje koordinatörü Vykinta Ajami ise çalışmalarıyla sığınmacıların günlük hayatlarında karşılaştıkları güçlüklerin üstesinden gelmelerine yardımcı olduklarını dile getirdi.

Ajami, özellikle eğitim konusunu çok önemsediklerini belirterek, 'Başta Almanca kursları olmak üzere eğitimle ilgili her alanda hizmet sunuyoruz. Örneğin sığınmacıların çocuklarının eğitim ve sağlık sorunlarıyla yakından ilgileniyoruz. Almanca kursunu başarıyla bitirenlere staj veya meslek eğitimi yeri bulmada, diplomalarının tanınmasında yardımcı oluyoruz. Yüksek okula devam etmek isteyenlere yol gösteriyoruz. Bu konuda İş Ajansı ve Ticaret Odası başta olmak üzere vakıflar ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışıyoruz.' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA