Balkanlarda Hac Heyecanı

Balkan ülkelerinden Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Sırbistan'dan çok sayıda hacı adayı kutsal topraklara hareket etti.

Balkan ülkelerinden Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Sırbistan'dan, İslamın beş şartından biri olan hac vazifelerini yerine getirmek için çok sayıda hacı adayı Suudi Arabistan'a hareket etti.

Kosova'nın başkenti Priştine'deki Adem Yaşari Havalimanı'nda düzenlenen uğurlama törenine çok sayıda hacı adayı yakını katılırken, 215 kişilik ilk kafile gözyaşları ve dualarla kutsal topraklara uğurlandı.

Hacı adaylarından Şemsi ve Rabija Bekolli, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, geçen yıl Umre'ye gittiklerini ifade ederek, 'Tarif edilemez bir duygu. Bunu sadece yaşayanlar hissedebilir.' ifadelerini kullandı.

Bu yıl 16'ncı kez hacca gitmeye hazırlanan Mevdi Maholli de eşi Magbule Maholli ile gittiklerini belirterek, 'Altı milyondan fazla insanın bir arada olacağı topraklara gidiyoruz. Çok büyük bir mutluluk.' dedi.

Kosova Müftüsü Naim Terneva ise Kosova İslam Birliği organizasyonunda bu yıl 860 hacı adayının kutsal topraklara gideceğini anımsatarak, 215 kişilik ilk kafilenin bugün yola çıktığını aktardı.

Hacı adaylarına sağlık ekipleri eşlik ederken, 10 saat aralıkla hacı adaylarından oluşan üç kafilenin daha yola çıkacağı öğrenildi.

- Karadağ, Arnavutluk ve Sırbistan

Öte yandan, Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'dan bu yıl kutsal topraklara gidecek 49 hacı adayı, başkent Podgorica'dan hareket etti.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Arnavutluk İslam Birliği üzerinden kutsal topraklara giden hacı adaylarını aileleri gözyaşlarıyla uğurladı.

Hacı adaylarından Dzenan Agovic, Müslümanların kutsal topraklarına gittiği için son derece heyecanlı olduğunu belirtti.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Rinas Uluslararası Havalimanı'nda buluşan Arnavutluk ve Karadağlı hacı adaylarından oluşan yaklaşık 370 kişilik kafile, buradan kutsal topraklara uğurlandı.

Bir başka Balkan ülkesi Sırbistan'da ise ülkede Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Novi Pazar'dan 188 hacı adayı kutsal topraklara hareket etti.

Sancak merkezli Sırbistan İslam Birliği Meşihatı organizasyonunda Suudi Arabistan'a hareket eden kafile, gözyaşları ve dualarla uğurlandı.

Sırbistan İslam Birliği Meşihatı Başkanı Mevlud Dudic, bu yıl 'Allah'ın misafiri' olacak hacı adaylarında rekor sayıya ulaşıldığını belirterek, 'Hz. Muhammed'in bulunduğu topraklara gidebilmek ve İslamın şartlarından biri olan hac vazifesini yerine getirmek son derece önemli bir şans.' dedi.

Başkent Belgrad merkezli Sırbistan İslam Birliği'nden de bu yıl 131 hacı adayının kutsal topraklara gideceği öğrenildi.

Bu arada, Batı Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk ve Karadağ'dan 3 bin 655 hacı adayının, İslam'ın beş şartından biri olan hac vazifesini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan'a gideceği açıklanmıştı.

Kaynak: AA