Kuzey Kore İle Bağlantılı Firmaya Yaptırım

ABD, yaptırım uyguladığı bankacılık şirketi adına faaliyetlerini sürdüren Çinli firmaya ve 4 yöneticisine yaptırım kararı aldı.

ABD, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların delinmesine yardım ettikleri gerekçesiyle Çinli bir firmaya ve dört yöneticisine yaptırım uygulayacak.

BBC'nin haberine göre, Çinli mühendislik firması Dandong Hongşiang'ın faaliyetlerini, ABD'nin yaptırım listesinde bulunan Kuzey Kore'ye ait Kore Kwangson bankacılık şirketi (KKBC) adına yürüttüğü ileri sürüldü.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin yaptığı açıklamada, söz konusu firmanın 'Kuzey Kore'nin silahlarının yaygınlaşmasını destekleyen yasa dışı temel ağda' aracı olarak yaptırım listesinde bulunan KKBC adına hareket ettiğini belirtti.

Açıklamada, Çinli firma ve çalışanlarının, 'ABD ve Birleşmiş Milletler yaptırımlarını delmeye çalıştıkları ve ABD mali sistemine erişimi kolaylaştırdıkları' ifade edildi.

Yaptırımlar, firmanın Kurucusu Ma Şiohong'u, yaptırım kurallarını ihlal etmeyi planladıkları ve uluslararası para aklama işine karıştıkları iddia edilen Zhou Cianshu, Hong Cinhua ve Luo Chuanşu adlı yöneticileri kapsıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın da firma hakkında soruşturma yürüttüğü belirtildi.

ABD, 2009'da KKBC'ne, Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ve silah ticaretiyle bağlantısı olduğu iddia edilen Pyongyang firmalarına yardımcı olduğu gerekçesiyle yaptırım kararı almıştı.

Kuzey Kore, 9 Eylül'de 5. nükleer denemesini yapmıştı. Bunun üzerine Güney Kore ve ABD'li yetkililer Kuzey'e daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. Güney Kore ordusu bunun, Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıklamıştı.

Kaynak: AA