'İlaç Üretim Ve İhracat Ekosistemi Raporu' Tanıtıldı

TEPAV İcra Direktörü Sak: 'Yeni teknolojilerin Türkiye'ye transferi açısından iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum' TEPAV İnovasyon Çalışmaları Program Direktörü Memiş: 'İlaç sektörünü tekil bir sektör olarak değil teknoloji dönüşümü için hızlandırıcı sektör olarak görmek gerekiyor'.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İcra Direktörü Güven Sak, yeni teknolojilerin transferi açısından Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu söyledi.

TEPAV ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) iş birliğiyle hazırlanan 'İlaç Üretim ve İhracat Ekosistemi' başlıklı rapor, TEPAV'da düzenlenen programla açıklandı.

Sak, programın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sürdürülebilir ekonominin devamı anlamında sektör değil teknoloji seçmesi gereken bir döneme girdiğini belirtti.

İleri teknolojili ürünlerin ihracatının artırılmasının önemine işaret eden Sak, 'Yeni teknolojilerin Türkiye'ye transferi açısından iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum.' diye konuştu.

- 'İlaç sektörü teknoloji dönüşümü için hızlandırıcı sektör olarak görülmeli'

TEPAV İnovasyon Çalışmaları Program Direktörü Selin Arslanhan Memiş de raporda yer alan tespitlere ilişkin sunum yaptı.

Küresel eğilimlerle uyumlu bir büyüme ve kalkınma stratejisine ihtiyaç duyulduğunu anlatan Memiş, 'Bir an önce somut adımlarla yatırımları hızlandırarak ekonomi gündemine geri dönmemiz gerekiyor.' ifadesini kullandı.

Sanayi politikası konusunda da yeni bir şeyler yapılması önerisinde bulunan Memiş, 'Hızlandırıcı sektörleri tespit ederek bu yönde seçim yapmak gerekiyor. İlaç sektörünü tekil bir sektör olarak değil teknoloji dönüşümü için hızlandırıcı sektör olarak görmek gerekiyor.' dedi.

Biyoteknolojinin Türkiye'de yayılması için ilaç sektörünün son derece önemli olduğuna dikkati çeken Memiş, ilaç sektörünün ekonomi için hızlandırıcı sektör olarak kullanılması gerektiğini vurguladı.

Memiş, Türkiye'nin ilaç ihracatında dünyada çok gerilerde yer aldığını dile getirerek, 'İthalatımız ise hızla artıyor. İthalatımız 5 milyar dolara yaklaştı, ihracatımız 1 milyar doların altında.' bilgisini verdi.

Türkiye'nin ilaç yatırımlarını çeken ülkeler arasında 34'üncü sırada yer aldığını kaydeden Memiş, küresel ilaç sektörü yatırımlarının da binde 4'ünün yurt içinde gerçekleştirildiğini bildirdi.
Kaynak: AA