Güngör Açıklaması 'Yapılandırma Kanunundan Yararlanmak İçin Bir An Önce Başvuru Yapın'

İçel Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, vatandaşların borç yükünü azaltacak yeniden yapılandırma kanununun yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “Yapılanma kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılmasında ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar var” dedi.

Güngör Açıklaması 'Yapılandırma Kanunundan Yararlanmak İçin Bir An Önce Başvuru Yapın'
Vergi Dairesi Başkanı Güngör, yazılı bir açıklama yaparak, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun hakkında, vatandaşlara bilgi verdi. Kanunun 19 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Güngör, kanunla vatandaşların kamuya olan borç yükünün azalacağını, borçların taksitler halinde ödenebileceğini bildirdi. Ayrıca, vergi ihtilaflarının sonlandırılacağını, devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabileceğini de kaydeden Güngör, “Kanunla geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. Daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek. Yurt içi ve yurt dışındaki bazı varlıklar milli ekonomiye kazandırılacak” ifadelerini kullandı.

“Yapılandırma kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor”

Kanunun toplumun her kesimine hitap ettiğini dile getiren Güngör, bu kapsamda İçel Vergi Dairesi Başkanlığı olarak kanunu vatandaşlar anlatmak, azami seviyede yararlanılmasını sağlamak ve uygulamak üzere hazır olduklarını vurguladı. “Kapsama girip de ‘ben bu kanunu duymadım’ diyen bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz” diyen Güngör, şöyle devam etti: “Yapılandırma kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkanı veriyor. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor.”

“Tüm vergiler bu kanuna göre yapılandırılabilecek”

Vatandaşların, kamuya olan borçlarını kanunun sunduğu imkanlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabileceklerinin ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebileceklerinin altını çizen Güngör, “Tüm vergiler, gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi ne kadar vergi varsa bu kanuna göre yapılandırılabilecek. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da kanun kapsamında yapılandırılabilecek. YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılıp ödenebilecek. Motorlu taşıtlar vergisi borcunu yapılandıran araç sahipleri, taksitlerini ödediği sürece fenni muayenelerini yaptırabilecekler. İhtilaflar da sulh yoluyla çözümlenebilecek” dedi.

Kanunla getirilen önemli düzenlemelerden birinin de matrah artırımı olduğu bilgisini veren Güngör, mükelleflerin daha önce vergilere ilişkin yaptıkları beyanlarını belli oranlarda artırmaları durumunda geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklarını belirtti.

Kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflerin de bu imkandan yararlanabileceklerine işaret eden Güngör, ayrıca şu bilgileri verdi: “İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesine de imkan veriliyor. İşletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına imkan sağlanıyor. Bu kapsamda, genel orana tabi emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar için yüzde 10 oranında, indirimli orana tabi emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar için de tabi olduğu oranın yarısı oranında KDV hesaplanarak ödenecek. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia içinse fatura düzenlenmek ve her türlü vergisel yükümlülükler yerine getirilmek suretiyle işletme kayıtları düzeltilebilecek. Eczanelere kayıtlarını düzeltmek için de imkan verildi.

Bu mükelleflerimiz kayıtlarında yer aldığı halde stoklarında bulunmayan ilaçların değerleri üzerinden yüzde 4 oranında KDV ödemek suretiyle kayıtlarını düzeltebilecek. Öte yandan, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma getirebilecek.”

Başvurular 31 Ekim 2016’ya kadar yapılabilecek

Güngör, yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenlerin başvuruları ve ödemelere ilişkin de bilgi verdi. Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerektiğini kaydeden Güngör, “Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödemesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk iki taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacak. Ayrıca, kanunla gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların herhangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına da imkan sağlandı. Yurt dışındaki varlıklar yıl sonuna kadar Türkiye’ye getirilebilecek, yurt içindeki varlıklar da yine yıl sonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecek” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların, kanunla ilgili her türlü sorusuna Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden veya 444 0 189 VİMER aracılığıyla cevap alabileceklerini vurgulayan Güngör, “ Ayrıca vergi dairelerimiz tüm vatandaşlarımızın konuyla ilgili başvurularına en kısa sürede yanıt verecektir. Toplumun her kesimini ilgilendirebilecek nitelikte bir kanun olan yapılandırma kanunundan yararlanmak için bir an önce başvuruların yapılmasında ve imkanlar dahilinde peşin ödemelerin seçilmesinde yarar olduğunu duyurmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA