UMKE, Ekipleri 3 Günlük Demirkazık Dağı'nda Tatbikat Yapacak

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Niğde’nin Demirkazık Dağı’nda 3 ilin katılımıyla tatbikat gerçekleştirileceğini söyledi.

UMKE, Ekipleri 3 Günlük Demirkazık Dağı'nda Tatbikat Yapacak
Yücel yaptığı açıklamada: “Son yıllarda ülkemizde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan afetler, sağlık sistemlerinin afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olmasının önemini gözler önüne sermiştir. Özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)’ ihtiyacını ortaya çıkarmış Ülkemiz genelinde 2003 yılından itibaren yapılanmaya başlanmıştır. Buna paralel olarak ilimizde de 2005 yılında Niğde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde UMKE birimi kurulmuştur.Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak, Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek, Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek, Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak, Gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.’’ dedi.

Yücel: “İlimizin coğrafi yapısı ve dağcılık turizmine elverişli olması nedeni ile zaman zaman dağcı kazaları, suda boğulmalar, sel felaketleri ve toplu trafik kazaları vb. olaylar meydana gelmektedir. Bu kapsamada; 2016 yılı UMKE faaliyet planları doğrultusunda İlimiz Çamardı İlçesi Emli Vadisi Mevki’inde 23-25 Eylül tarihinde kamp düzenlenmiştir. Kamp’a İlimizden 20’UMKE personeli, Nevşehir İlinden 4 UMKE Kayseri ilinden 7 UMKE personeli toplamda 31 UMKE personeli ile Niğde Sağlık Müdürlüğü yönetiminde 23 Eylül 2016 tarihinde eğitim ve tatbikatlarla kampımız başlamıştır.

Bu kapsamada; 2016 yılı UMKE faaliyet planları doğrultusunda İlimiz Çamardı İlçesi Emli Vadisi Mevki’inde 23-25 Eylül tarihinde kamp düzenlenmiştir. Kamp’a İlimizden 20 UMKE personeli, Nevşehir İlinden 4 UMKE Kayseri ilinden 7 UMKE personeli toplamda 31 UMKE personeli ile Niğde Sağlık Müdürlüğü yönetiminde 23 Eylül 2016 tarihinde eğitim ve tatbikatlarla kampımız başlamıştır. Kamp süresince; -Kamp brifingi, şok tatbikatı ve tatbikat değerlendirilmesi, temel kampçılık ve çadır kurulumu eğitimi, zor şartlarda hayatı idame ettirme eğitimi, kondisyon yürüyüşü ve değerlendirilmesi, ip sürüş teknikleri eğitimi, arazide hasta taşıma teknikleri eğitimi, UMKE medikal çanta eğitimi, temel Yaşam Desteği eğitimi, deprem konulu eğitimler, arazide yön bulma eğitimi, gece tatbikatı ve intikal eğitimi, arazide yaralı kurtarma tatbikatı ve Olay yeri yönetimi eğitimi konulu eğitimler ve tatbikatlar yapılacaktır. Bundan önce olduğu gibi bundan sonrada, bilgi, beceri ve eğitimini sürekli geliştiren Niğde UMKE il içi ve il dışında meydana gelebilecek olağan veya olağan dışı durumlarda aktif olarak görev almaya devam edecektir.’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA