Midilli Turizminde Çöküş

Midilli Otel Sahipleri Birliği Başkanı Andoniou: 'Rakamlar korkunç. Bu bir düşüş değil, bir çöküş' 'Bu yıl en kötü yılımızdı. Sığınmacı sorunu, mali kriz ve Yunan bürokrasisi ve kültürünün sonucu bunu yaşıyoruz' 'Geçen yıl 50 binden fazla Türk turist gelmişti. Ancak bu yıl büyük düşüş yaşandı'

FURKAN NACİ TOP - Midilli Otel Sahipleri Birliği Başkanı Periklis Andoniou, sığınmacı krizi sebebiyle zor günler geçiren adadaki turizme ilişkin, 'Rakamlar korkunç. Bu bir düşüş değil, bir çöküş.' dedi.

Andoniou, göçmenlerin Avrupa'da daha iyi bir hayat kurma umuduyla çıktıkları yolculukta, ilk duraklarından biri olan adadaki turizme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB'nin bir şey yapmazken sığınmacı sorununu Yunanistan'a yüklediğini savundu.

Andoniou, 'Bu yıl en kötü yılımızdı. Sığınmacı sorunu, mali kriz ve Yunan bürokrasisi ve kültürünün sonucu bunu yaşıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de turizmin gerilemesi nedeniyle adaya gelen kruvaziyer turlarında yüzde 70 düşüş yaşandığını kaydeden Andoniou, geçen yıl 50 binden fazla Türk turistin geldiğini, ancak bu yıl Türk turist sayısında büyük düşüş yaşandığını vurguladı.

Avrupa'nın önemli bir turist kaynağı olduğuna işaret eden Andoniou, 'Rezervasyonlar sert bir düşüş yaşadı. Haziranda yüzde 68, Temmuzda yüzde 62 ve Ağustosta yüzde 51 düşüş yaşadık. Diğer yıllar yüzde 3 düşüşü başarısızlık olarak görüyorduk. Zarar çok büyük.' şeklinde konuştu.

Bu arada, turizm acentalarından edinilen bilgiye göre, Türk turistler geçen yıl toplam turist sayısının yüzde 50'sini oluştururken, bu yıl Türk turist sayısı yarı yarıya azaldı.

- 'Göçmenleri görünce kafede oturmaktan çekiniyorlar'

Middili'de göçmenlerin tutulduğu Moria kampına yakın bir kasabada kafe işletmeciliği yapan 37 yaşındaki Dimitris Pabucoglu da turizmdeki düşüşe dikkati çekerek, 'Haziran ayından ağustosa durum görece daha iyi. Kamplarda ağustos ayında yaşanan kavgalar ve sıkıntıların duyulmasının ardından düşüşü daha şiddetli şekilde hissettik.' diye konuştu.

Pabucoglu, yerel halkta da bir korku bulunduğunu ifade ederek, bazı vatandaşların göçmenlerin kafede oturduğunu görünce oturmaktan çekindiğini iddia etti.

Gelen turistlerin çoğunu burada sivil toplum kuruluşlarında çalışan yabancılar ve Türklerin oluşturduğunu belirten Pabucoglu, 'Türk turistler de en çok geçen bayramda geldi. Genelde bir turizm sorunu var.' dedi.

Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatı çerçevesinde adada tutulan göçmen sayısı 6 bine yaklaşırken, kapasite darlığı büyük sorun oluşturuyor.
Kaynak: AA