MDTO'nun Mersin'e Yeni Hediyesi, 'Mersin Limanı' Kitabı

İçel Deniz Ticaret Odası (MDTO), İçel Üniversitesi (MEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı’nda doktora öğrenimini tamamlayan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Elemanı İbrahim Halil Aytar’ın İçel Limanı konulu doktora tezini kitap haline getirdi. Baskısı kısa süre önce tamamlanan kitabın dağıtımına başlandı.

MDTO'nun Mersin'e Yeni Hediyesi, 'Mersin Limanı' Kitabı
MDTO, kültür yayınları arasına İçel Limanı’nı konu alan bir yayın daha ekledi. MEÜ Öğretim Elemanı Aytar’ın, doktora tezini “İskeleden Modern Limanın İnşasına İçel Limanı” adıyla kitaplaştıran MDTO, İçel’e yeni bir daha hediye etmiş oldu. MDTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kitapta bir liman kenti olarak İçel, 19. yüzyılın ilk çeyreğinden mevcut limanın temelinin atıldığı 1954 yılına kadar iç ve dış gelişmelerin ışığında detaylı olarak inceleniyor. Bu süreçte gerçekleşen tarihi olaylar, kentteki nüfus hareketleri, iskeleler, inşa edilen kamu binaları, modern limanın kurulması için yapılan teşebbüsler ve mevcut limanın inşası aşamaları, Başbakanlık Osmanlı ve Cumhuriyet arşivleri, Tarsus Şeriye Sicilleri, Salnameler başta olmak üzere pek çok önemli kaynağa dayandırılarak kapsamlı olarak ele alınıyor.

“İskeleden Modern Limanın İnşasına İçel Limanı” kitabıyla ilgili değerlendirme yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, “Tarihi mirasımız olan denizcilik kültürümüz ve kent tarihi ile ilgili böylesi yayınlara erişimin sadece akademik camia ile sınırlı kalmaması, kentin tarihine meraklı her okura ulaşabilmesi açısından, söz konusu eserin İçel Deniz Ticaret Odası Yayınları arasında yerini almasından memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Yazar Aytar başta olmak üzere kitaba katkı sunanlara ve kitabın yayımlanması konusunda destekleyici yaklaşımları dolayısıyla MEÜ Rektörlüğü’ne teşekkür eden Lokmanoğlu, bu eserin, İçel kenti ve limanı konusunda değerli bir referans kitabı olacağına inandığını söyledi.



Yazar Aytar ise eserin uzun, yoğun bir çalışmanın sonunda ortaya çıktığını belirterek, “Bu eseri yayınlamak istediğimizde MDTO Yönetimi büyük bir ilgi gösterdi. Odanın da desteğiyle eser bugünkü haliyle ortaya çıktı ve okuyucularla buluştu. Eserin yayına hazırlanmasına verdikleri desteklerden ötürü başta MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu olmak üzere Yönetim Kurulu Üyelerine, MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli’ye ve diğer oda çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA