Engelli Kardeşlere Evde Sağlık Hizmeti

Kas hastalığı nedeniyle hareket yeteneğini yavaş yavaş kaybeden iki oğluyla yaklaşık 40 yıldır hastalığa karşı mücadele veren 78 yaşındaki Altınsoy, evde sağlık hizmetiyle yaşama tutunuyor.

İzmir'de 'miyopati' adlı kas hastalığı nedeniyle yavaş yavaş hareket yeteneğini kaybeden iki oğluyla yaklaşık 40 yıldır yaşam mücadelesi veren 78 yaşındaki anne Ayşe Altınsoy'a sağlık ekipleri yardım elini uzattı.

Buca ilçesinde 53 yaşındaki Hikmet ve 47 yaşındaki Muhittin Altınsoy kardeşlere henüz çocukluk yıllarında kas tutulumu anlamına gelen 'miyopati' tanısı kondu.

Bağışıklık sisteminin hücreleri hedef alarak saldırması sonucu kaslarda iltihap ve yıkıma neden olan hastalığın ağır ilerlemesiyle Altınsoy kardeşler, yavaş yavaş hareket yeteneğini kaybetti. Görme yetisini de zamanla yitiren Hikmet ve Muhittin Altınsoy'un bakımını da eşini yıllar önce kaybeden Ayşe Altınsoy, üstlenmek zorunda kaldı.

Ayşe Altınsoy, iki engelli çocuğunun fiziksel bakımını sağlamak için yaklaşık yarım asır komşu ve tanıdıklarının desteğini alarak mücadele etti.

Hastaneye ulaşımda büyük zorluklar yaşayan aileye yaklaşık 1 yıl önce İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü 'evde sağlık hizmeti' sunmaya başladı.

- İl Halk Sağlığı Müdürü Salnur'dan ziyaret

Aileyi Buca'daki evinde ziyaret eden İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, Ayşe Altınsoy'un en az 40 yıldır engelli çocuklarına bakan fedakar bir anne olduğunu söyledi.

Kas hastası Hikmet ve Muhittin Altınsoy'un 10'lu yaşlarında hasta olduğunun anlaşıldığını söyleyen Salnur, hastalık nedeniyle kardeşlerin önce yürüyemez hale geldiğini, sonra kollarının güçsüzleştiğini belirtti.

Ağır seyreden miyopati dolayısıyla Altınsoy kardeşlerin artık göremediğini ve diyabet hastası olduğunu dile getiren Bediha Salnur, şöyle konuştu:

'Sağlık Bakanlığı olarak hastaneye ulaşmakta zorluk çeken hastalarımıza sağlık hizmetini götürüyoruz. Onlara evde sağlayabileceğimiz tüm sağlık hizmetini vermek zorundayız. Onları ziyaret etmek, psikolojik olarak rahatlatmak ve evde verebileceğimiz tüm hizmeti sunmak istiyoruz.'

Kardeşlerin gerekli durumlarda hastaneye yatırılarak tedavi altına alındığını belirten Bediha Salnur, anne Ayşe Altınsoy'u da zona ve bazı kan hastalıkları nedeniyle tedavi edeceklerini dile getirdi.

Evde sağlık hizmeti alan Ayşe Altınsoy da tanıdıkları ve komşularının desteğiyle yaşamlarını sürdürdüklerini dile getirerek, evde sağlık hizmeti sunan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti.

Kaynak: AA