'Ölü Ozanlar Derneği', Tiyatroseverlerle Buluştu

Yönetmen Altıner: 'Biz, sanatçı sorumluluğumuzun üzerinde bir sorumluluk duygusuyla bu işe giriştik. Günümüz Türkiyesinde yetişen nesillere, belki unutmaya başladıkları bu hikayenin söylediklerini, bir kez daha hatırlatmak gibi bir misyon üstlendik' Başrol oyuncusu Gürzap: 'Hayatımın bir parçası öğretmenlik olduğu ve buna çok önem verdiğim için bu rolü üzerime çok rahat giydim'

Başrolde Can Gürzap'ın oynadığı, uyarlamasını Gökçe Biçer'in yaptığı 'Ölü Ozanlar Derneği', tiyatroseverlerle buluştu.

Nancy H. Kleinbaum'un romanından uyarlanan ve 'Tiyatro Kedi' tarafından ilk kez Nisan ayında izleyiciyle buluşturulan oyunun 21. gösterimi, Trump Kültür ve Gösteri Merkezinde gerçekleştirildi.

Kitap, daha önce sinemaya da uyarlanmış ve idealist öğretmen 'John Keating' rolünü Robin Williams canlandırmıştı. Peter Weir'in yönetmenliğini üstlendiği film, büyük ilgi görmüş ve eğitim alanında yeni tartışmalara yol açmıştı.

Oyunun yönetmeni Hakan Altıner, gösterim öncesi AA muhabirine açıklamada, 'John Keating' karakterinin yeni nesil öğretmenlere rol model olduğunu söyledi.

Hikayenin, filmle birlikte insanlarda ayrıcalıklı bir yer edindiğini belirten Altıner, 'Yıllar da onu eskitmedi, aksine onun üzerine hem bir çok proje hem hayat ve eğitim biçimi inşa edildi. Biz, sanatçı sorumluluğumuzun üzerinde bir sorumluluk duygusuyla bu işe giriştik. Günümüz Türkiyesinde yetişen nesillere, belki unutmaya başladıkları bu hikayenin söylediklerini, bir kez daha hatırlatmak gibi bir misyon üstlendik. Çok da iyi sonuç aldık.' ifadelerini kullandı.

Altıner, aynı hikayeyi anlatmalarına rağmen, oyunun sinema filminden birçok farklılık barındırdığını aktararak, 'Günümüzün çok farklı koşulları ve teknolojisi içerisinde, iletişimin, insanlar arası sosyalliğin çok azaldığı bir dönemdeyiz. Bu hikaye, insanlarda 'Birbirimizle iletişimde bulunursak, doğru yolu birlikte bulursak, daha güzel ve sakin bir geleceği elde edebiliriz' duygusunu uyandırdı.' dedi.

- 'Eğitim konusunda biraz devrimci bir hikaye'

Oyunda edebiyat öğretmeni 'John Keating'i canlandıran, tecrübeli oyuncu Can Gürzap da birçok ülkede yaşanan, eğitim ve gençlerle olan iletişim hatalarını anlattıklarını dile getirdi.

Gürzap, gençlerin kişiliklerini kazanmalarının eğitim meselesi olduğuna dikkati çekerek, 'Ülkemizde de aynı sorunlar var. Uzun yıllardır eğitime gereken önem verilmiyor. Filmden sonra zaten birçok ülkede eğitim sistemi gözden geçirilmiş ve bazı değişiklikler yapılmış. Eğitim konusunda biraz devrimci bir hikaye. Filmi çok ses getirdi ama oyun da çok güzel bir oyun. Seyirci çok memnun. Ben de çok mutluyum.' diye konuştu.

Yaklaşık 40 yıldır konservatuvarda eğitim verdiğini anlatan Gürzap, sözlerini şöyle tamamladı:

'Öğretmenlik benim için çok mühim bir şey. Bir ülkenin uygarlık seviyesi, zengin formasyon yapılı kişilerin ne kadar çok olmasıyla belirleniyor. Hayatımın bir parçası öğretmenlik olduğu ve buna çok önem verdiğim için bu rolü üzerime çok rahat giydim. Aslında çok zor bir rol. Tiratları, şiirler var onları ezberlemek çok zor ama üstesinden geldik. Çok güzel ve huzurlu bir iş yapıyoruz.'

Ergenlik çağındaki birkaç gencin aşırı disiplinli bir yatılı okulda geçen hikayesi olan 'Ölü Ozanlar Derneği', ailelerinin onlar için seçtiği geleceği yaşama zorunluluğu ve kendi istediklerini yapabilmenin önündeki engelleri konu ediniyor. Gençlerin hayatı, okula yeni atanan John Keating'in, önlerine yeni bakış açıları sunmasıyla değişecektir.

Oyunda Tayfun Yılmaz, Sadi Özen, İrem Uğural, Mekin Sezer, Berkay Şanveren, Can Türkdoğan, Metin Hasgül, Onur Yaldız, Banu Batur, Emre Çoldur, Enes Dani̇ş, Efe Yeşilay, Gökhan Dost, Alev Sezer ve Hande Djavadi de rol alıyor.

Kaynak: AA