Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn Açıklaması

(Türkiye'deki darbeye girişimine karşı) Sokaklara çıkan insanlar demokrasi için de gösteri yaptı. Bunu biz biraz yanlış değerlendirdik' 'Avrupa, Avrupalı bir Türkiye ile dünyada ağırlık kazanır'

BERLİN – Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı halkın demokrasi için sokağa çıktığını, kendilerinin ise bunu yanlış değerlendirdiklerini söyledi.

Asselborn, Alman Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişimine reaksiyon göstermekte geç kaldıklarına işaret ederek, bu olaydan sonra Türk kamuoyunda derin yaraların açıldığını tam olarak göremediklerini kaydetti.

Darbe girişiminin Türkiye'deki insanları derinden sarstığını ifade eden Asselborn, 'Sokaklara çıkan insanlar demokrasi için de gösteri yaptı. Bunu biz biraz yanlış değerlendirdik.' ifadesini kullandı.

- Vize serbestisi

Türkler için vize serbestisi konusunda bir çözüm bulunabileceğini belirten Asselborn, 'Terörle mücadele yasası dışında şu an Türk vatandaşlarının vizesiz AB'ye giriş koşullarında diğer tüm noktalar çözülebilir.' dedi.

Vize serbestisi konusunda AB’nin hukuk devleti ilkelerine uyulmasında ısrar edeceğini ifade eden Asselborn ancak bunun tüm ülkeler için geçerli olduğunu kaydetti.

Asselborn, 'Türkiye’deki durum yeniden biraz sakinleştiğinde ve Türkiye, Avrupa Konseyi kurallarına riayet etme isteğini gösterdiğinde bu yılın sonunda veya 2017’in başında terörle mücadele yasasında bir çözümün mümkün olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin AB için önemine işaret eden Asselborn, 'Avrupa, Avrupalı bir Türkiye ile dünyada ağırlık kazanır. Biz de ayrıca bir Müslüman bir ülkenin AB’ye üye olabileceğini gösteririz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA