Hacettepe ICT Buluşmaları

Türksat AŞ Genel Müdürü Şen: 'Kısa süre içinde Türkiye'nin global bir markası olmak değil, uluslararası platformda hem uydu operatörü olarak hem de uydu teknolojisini milli alanlarda uygulayabilecek insan gücünü veya yatırımını yapan şirket haline gelmek istiyoruz'.

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, kısa süre içinde uluslararası platformda hem uydu operatörü olarak hem de uydu teknolojisini milli alanlarda uygulayabilecek insan gücünü veya yatırımını yapan şirket haline gelmeyi istediklerini söyledi.

Şen, Hacettepe Teknokent'te düzenlenen Hacettepe ICT Buluşmaları kapsamında 'Milli Uydular ve Uzay' konulu konferansta değerlendirmelerde bulundu.

Türksat’ın ana faaliyet alanlarının uydu, kablo ve bilişim hizmetleri olduğunu ifade eden Şen, 'Kısa süre içinde Türkiye'nin global bir markası olmak değil, uluslararası platformda hem uydu operatörü olarak hem de uydu teknolojisini milli alanlarda uygulayabilecek insan gücünü veya yatırımını yapan şirket haline gelmek istiyoruz. Buna yönelik hem Ar-Ge çalışmalarımız hem de planlarımız devam ediyor.' diye konuştu.

Türksat'ın bilişim hizmeti olarak e-Devlet Kapısı'nı ortaya koyduklarını anlatan Şen, e-Devlet şifresi alan 29 milyon 600 bin kişiden yaklaşık 15 milyonunun aktif kullanıcı olduğunu, e-Devlet Kapısı'nda bin 500'den fazla hizmet verildiğini bildirdi.

Şen, 23 ilde kablo altyapısının bulunduğunu belirterek, 3,5 milyon evde Türksat olarak yayın yapma kabiliyetinin olduğunu kaydetti.

Uydu hizmetlerinin televizyon yayıncılığı hizmetleri, veri haberleşme hizmetleri ve uplink hizmetleri şeklinde verildiğini ifade eden Şen, Türkiye'nin uzaya seyahatinin 1A, 1B ve 1C uydularıyla başladığını söyledi.

Türkiye'nin şu anda uzayda 4 uydusunun bulunduğunu anlatan Şen, bunlardan en yaşlısı olan 2A uydusunun kullanım ömrünün geçen yıl dolduğunu ancak 2019'a kadar salınım yörüngede kullanmaya devam edeceklerini bildirdi.

Türksat 5A ve 5B haberleşme uydu proje çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Şen, 31 derece doğu yörüngesinde işletilmek üzere Türksat 5A, 42 derece doğu yörüngesinde uydu yedekliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi arttırmak üzere Türksat 5B uydu projelerinin başlatıldığını kaydetti.

Türksat 5A ve 5B haberleşme uydularının üretimine bu yıl başlanmasının planlandığını ifade eden Şen, Türksat 5A’nın 2018'in sonuna doğru, Türksat 5B’nin ise 2019'un ilk 6 ayında uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Şen, Türkiye'nin ilk milli uydusu olan Türksat 6A hakkında da bilgi vererek, kritik tasarım çalışmaları devam eden milli uydunun 2019'da tamamlanmasının ve 2020'de uzaya fırlatılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Projenin toplam bütçesinin 546 milyon lira olduğuna işaret eden Şen, 'Bu alanda, bir Ar-Ge projesine aktarılan kaynak olarak ülkemiz için bir rekordur.' dedi.

Şen, 2023 yılında Türkiye'nin 10 global markasından biri olmayı hedefleyen Türksat'ın, dünya üzerindeki uydu operatörleri arasında söz sahibi olmak için uydu kabiliyetini geliştirmeyi ve bununla ilgili programlar yapmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA