İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı

İngiltere'de muhalefetteki Liberal Demokrat Parti'nin lideri Farron: 'Halkın verdiği Brexit kararına saygı duyuyorum ancak bu karardan memnun değilim' 'Britanya'nın Avrupa'da kalması konusunda ısrarlıyım. Vatanseverim ve Avrupa'da kalmanın ulusal çıkarımız olduğuna inanıyorum' 'Theresa May'in AB ile yapacağı anlaşmanın içeriğine halkın karar vermesini istiyoruz' 'Şartları henüz belli olmayan Brexit anlaşmasına ilişkin bir referandum yapılmalı'

İngiltere'de muhalefetteki Liberal Demokrat Parti'nin lideri Tim Farron, Başbakan Theresa May'in AB ile yapacağı Brexit anlaşmasının içeriğine İngiliz halkının karar vermesini istediklerini söyledi.

Farron, ülkenin güneyindeki Brighton kentinde düzenlenen Liberal Demokrat Parti'nin yıllık kongresinin kapanışında konuştu.

İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda sandıktan çıkan Brexit kararını halkın verdiğini ve buna saygı duyduğunu dile getiren Farron, ancak bu karardan memnun olmadığını vurguladı.

Britanya'nın Avrupa'da kalması konusunda ısrarlı olduğunu aktaran Farron, 'Vatanseverim ve Avrupa'da kalmanın ulusal çıkarımız olduğuna inanıyorum. Britanya, korku ve izolasyonla Büyük Britanya olmadı. Küçük Britanya diye bir ülke yok. Ulusalcılık ve ucuz kimlik siyasetinden daha dar zihniyetli ve tehlikeli bir şey yok. Kimliklerle ilgili bir sorun yok. Ben kendi kimliğimle gurur duyuyorum. Ben Lancasterlıyım, İngilizim, Britanyalıyım, Avrupalıyım.' dedi.

Farron, İngiltere Başbakanı Theresa May'i, halka, Brexit'e dair bir plan sunamamakla suçlayarak, bunu 'rezillik' olarak tanımladı. Farron, 'Başbakan Theresa May, 'Brexit demek Brexit'tir' diyor. Referandumun üzerinden neredeyse 3 ay geçti ve hükümetin halen bir Brexit planı yok, vizyonu yok, ipucu verdiği yok, liderlik de yok. Theresa May, Brexit'in gerçekten ne anlama geldiğini söyle bize. 3 ayın vardı. Başbakansın. Titremeyi bırak. Planın nedir? Liberal Demokratların bir planı var. Ne istediğimizi ve ülkemizi nerelere getirmek istediğimizi biliyoruz. Theresa May'in AB ile yapacağı anlaşmanın içeriğine halkın karar vermesini istiyoruz. Şartları henüz belli olmayan Brexit anlaşmasına ilişkin bir referandum yapılmalı.' diye konuştu.

Tim Farron ayrıca, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin Avrupa'daki sığınmacı krizine yönelik tutumunu da eleştirerek, 'Yüzü kuma gömülü Suriyeli çocuğun fotoğrafları gazetelerin her bir sayfasını kaplayana kadar, işlerine gelene kadar hiçbir şey yapmadılar. İnsanlar şaşkındı, kalpleri buruktu, muhafazakarların en azından bir şeyler yapmasını talep etti. Ülkemle gurur duyuyorum ancak hükümet beni utandırınca nefret ediyorum.' dedi.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.

Liberal Demokrat Parti, 2010-2015 döneminde Muhafazakar Parti ile kurduğu koalisyonda hükümette küçük ortak olarak yer almıştı.
Kaynak: AA