'Dünyanın Kuşları' Iğdır'da Halkalanıyor

Türkiye'nin en büyük kuş gözlem istasyonlarından biri olan ve her yıl yüzlerce kuş türüne 'Türkiye' halkası takılan Iğdır'daki Aras Kuş Cenneti, dünya kuş bilimi araştırmacılığında önemli rol oynuyor Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürü Türkoğlu: 'Burada 2006 yılından beri periyodik olarak sonbahar ve ilkbahar kuş göç döneminde farklı türlerden kuşlar halkalanmaktadır' 'Halkalanan kuşların yağ oranı ölçülmekte, nasıl beslendikleri, halkalanarak hangi ülkelere gittiklerinin tespiti üzerine çalışılıyor'.

BÜLENT MAVZER - Ülkenin en büyük kuş gözlem istasyonları arasında yer alan Aras Kuş Cenneti'nde her yıl yüzlerce kuş türüne 'Türkiye' halkası takılıyor.

Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürlüğü ile Kuzey Doğa Derneğince Tuzluca ilçesinin Çıyrıklı köyünde bulunan sulak arazide kurulan Aras Kuş Cenneti Halkalama İstasyonu'nda Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerden gelen kuşlar halkalanıyor.

Yurdun farklı bölgelerinden gelerek gönüllü kuş halkalama çalışmalarına katılan doğa bilimcileri, Aras Nehri'nin kıyılarına kurulan ağlara düşen kuşları araştırıp, ayaklarına Türkiye'den geçtiğini gösteren halkaları takarak yeniden doğaya salıyor.

Yörede 2006 yılından beri sürdürülen halkalama çalışmalarında bugüne kadar 70 bin kuş halkalandı. 2016 yılında ise 3 bin 589 kuş halkalanarak doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aras Kuş Cenneti'nin dünya kuş bilimi için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Aras Kuş Cenneti'nde halkalanan kuşların tüm bilgilerinin toparlanarak kayıt altına alındığını belirten Türkoğlu, 'Burada 2006 yılından beri periyodik olarak sonbahar ve ilkbahar kuş göç döneminde farklı türlerden kuşlar halkalanmaktadır. Halkalanan kuşların yağ oranı ölçülmekte, nasıl beslendikleri, halkalanarak hangi ülkelere gittiklerinin tespiti üzerine çalışılıyor.' dedi.

-'Türkiye kuşlarının yarısı burada halkalandı'

Türkoğlu, Aras Kuş Cenneti'nin Doğu Anadolu ve Türkiye'nin kuş bilimi araştırmalarının yanı sıra dünya açısından da önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de yaşayan kuş türlerinin yarısından fazlasının burada gözlemlendiğini kaydetti.

Halkala çalışmaları sırasında kuşlarla ilgili çeşitli araştırmalar yapıldığını da dile getiren Türkoğlu, 'İstasyonumuzda kuşlar halkalıysa hangi bölgelerden geldikleri üzerine çalışmalar yapılıyor. Şu anda Türkiye'deki 480 kuş türünün yaklaşık yüzde 51'i Aras istasyonunda halkalandı. Bu sayı ülkede yaşayan kuş türlerinin yarısına tekabül etmektedir. Aras Dağlarının ortasından geçen Aras Nehri'nin kıyısındaki istasyonumuzda sürdürülen çalışmalar sayesinde bugüne kadar 176 kuş türü halkalandı.' diye konuştu.

İstasyonda halkalama çalışmasına katılan doğa bilimcilerden Kayahan Ağırkaya ise 'Bu yıl, Aras Kuş Cenneti Halkalama İstasyonu'ndaki çalışmalarımız 13 Ağustos'ta başladı. Başladığımız tarihten itibaren 72 farklı türden 3 bin 589 kuşu halkaladık.' ifadesini kullandı.

Yapılan çalışmalarda, 50 kuş türünün de halkalama ağlarına takılmadan kuş cennetini ziyaret ettiği belirlendi.
Kaynak: AA