'Yeni Anayasa Ve Çalışma Hayatı' Paneli

AK Parti Erzurum Milletvekili Aydemir: 'Şu anda siyasi partiler anayasa ile ilgili birtakım değişiklik çalışmaları yapıyorlar. Biz bu çalışmaların bir bütün olmasını arzu ediyoruz' Çalışma Hayatı Uzmanı Zengin: 'Türkiye'de toplumun yüzde 95'ten fazlası yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor'

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin 'Şu anda siyasi partiler anayasa ile ilgili birtakım değişiklik çalışmaları yapıyorlar. Biz bu çalışmaların bir bütün olmasını arzu ediyoruz.' dedi.

Milletvekili Aydemir, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ile Erzurum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Çalışma Hayatı' konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişimindeki musibetin Türkiye'ye nimet olarak döndüğünü ifade etti.

Bu milletin vatan konu olduğunda her türlü fikri ayrılığı bir tarafa bırakarak birleştiğini tüm dünyaya gösterdiğini dile getiren Aydemir, 'Bölücü ve yıkıcı olmamak kaydıyla, insanlarımızın hassasiyet gösterdiği yegane konu, vatandır. Allah bu hususiyeti genetik kodlarımıza kaydetmiş.' dedi.

Aydemir, daha önce AK Parti tarafından dillendirilen anayasa değişikliği söylemlerinin bazı çevrelerce 'bir arka planı var mı' düşüncesiyle pek desteklenmediğini aktararak, anayasal metnin ülkenin refahı için şart olduğunu söyledi.

İnsanların huzur içinde yaşamaları için anayasa değişikliğinin yapılması gerektiğini vurgulayan Aydemir, şöyle devam etti:

'Bir ihtilal ürünü olduğu konusunda hemfikir olduğumuz bu anayasanın sivil zeminle değiştirilmesi noktasında ittifak ettiğimiz kanaatindeyim. Siyasi anlayışımızda şeffaflık esastır. Anayasa değişikliğinde bütün maddeler tek tek ele alınmalı ve bütün kesimler müttefik olarak yeni bir anayasayı hayata geçirmeliyiz. Şu an siyasi partiler anayasa ile ilgili birtakım değişiklik çalışmaları yapıyorlar. Biz bu çalışmaların bir bütün olmasını arzu ediyoruz. Pansuman tedbir mahiyetli bazı maddeleri değiştirip diğerlerini muhafaza edelim şeklinde olmamalı. Bütün maddeler yeniden elden geçirilmeli. Tabi ki korunması gereken maddeler korunur ama yeni bir tanzime ihtiyaç var.'

Panelde konuşan Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin ise toplumun her kesiminde yeni anayasanın bir ihtiyaç olduğunun dillendirildiğini ancak ardından 'ama, fakat' ile başlayan cümleler kurulduğunu anlattı.

Zengin, şu an yürürlükte olan 1982 anayasasının 5 darbeci general tarafından yapıldığını dile getirerek, 'Bundan yaklaşık 36 yıl önce yapılmış bir anayasa ve Türkiye'nin geldiği büyüklük bunu kaldırmıyor artık. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Yeni anayasa tartışmaları gelip başkanlık sistemine kilitleniyordu. Türkiye'de toplumun yüzde 95'ten fazlası yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyor ama özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın üzerinden yürütülen tartışmalar nedeniyle mesele kilitleniyordu. Ben 15 Temmuz'un bu konuda milat olduğunu düşünüyorum.' diye konuştu.

Her anayasanın bir ruhu olduğunu ifade eden Zengin, 1982 anayasasında yapılan pansuman değişikliklerin yasakçı ruhu ortadan kaldırmaya yetmediğini söyledi.

Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük de panelde yeni anayasaya ihtiyaç duyma sebeplerini anlattı.

İŞKUR İl Müdürü Ahmet Tacettin Ötüken de katıldığı panele, konuşmacı olarak katılması beklenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Prof. Dr. Faruk Bilir'in, Bakanlar Kurulu değişikliği nedeniyle programını iptal ettiği belirtildi.
Kaynak: AA