'Pembe Prenses' Kanser Tarama TIR'ı Serik'te

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire Başkanlığı’nın "Pembe Prenses" adı verilen kanser tarama TIR’ı Antalya’nın Serik ilçesine geldi.

'Pembe Prenses' Kanser Tarama TIR'ı Serik'te
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kanser Daire Başkanlığı’na ait "Pembe Prenses" adı verilen kanser tarama TIR’ı Serik Çınaraltı Meydanı’nda konuşlandırıldı. Samsun ve İzmir’den sonra üçüncü il Antalya’da, Serik Kaymakamlığı himayesinde Antalya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü Uzm. Dr. Oya Dirican ve Serik İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ramazan Irmak’ın sorumluluğundaki uzman ekip, 2-7 Eylül 2016 tarihleri arasında 30 yaş üstü kadınlara ücretsiz meme ve rahim ağzı kanseri taraması yapacak. TIR’da son model dijital mamografi cihazı ile maliyeti oldukça yüksek olan kansere özgü HPV-DNA numune alımı ücretsiz olarak yapılacak.

Uzm. Dr. Oya Dirican yaptığı açıklamada, “Kanserde asıl olan kanserin ortaya çıkmasını engellemek için sağlıklı beslenme, hareket etme, kötü alışkanlıklardan uzak durma gibi sağlıklı yaşamaktır. Ancak kanser oluşmuşsa da o kişi için yapılacak en iyi şey erken teşhistir. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre dünyada her yıl 13 milyon insan kansere yakalanmakta, bunlardan 7 milyonu kanserden ölmektedir. Ülkemizde kanser, ölüm nedenleri içinde kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kanser hem sık görülmektedir, hem de ortaya çıktığında hastaya ve yakınlarına yıkımı fazla olmaktadır. Kadınlarımız normal zamanlarda Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) müracaat edebilirler” dedi.

Serik İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ramazan Irmak da kanserde erken teşhisin önemli olduğunu ifade ederek, “Pembe Prenses Kanser Tarama Aracı’nın faaliyeti Antalya’da ilk Serik ilçemizde başladı.

Bütün kadınlarımızı bekliyoruz” diye konuştu.

Vatandaşlar da uygulamadan memnun olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA