Makedonya'da Geçici Hükümet Kuruldu

Makedonya'da, 11 Aralık'taki erken seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kuruldu.

Makedonya'da, iktidar ve muhalefet arasındaki anlaşma sonucu 11 Aralık'taki erken seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kuruldu.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisinden (VMRO-DPMNE) Emil Dimitriev'in başbakanlığında kurulan geçici hükümet, güvenoyu aldı.

Mecliste yapılan oylamada, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinden (SDSM) Oliver Spasovki İçişleri Bakanı olurken, Frosina Taşeva Remenski Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığına getirildi.

Dimitriev, mecliste yaptığı konuşmada, hükümet üyelerinden yüksek bağlılık ve sorumluluk beklediğini ifade ederek, kurulan geçici hükümetin görevinin ülkede uzun süredir devam eden siyasi krizi sona erdirmesi beklenen erken seçimleri en iyi şekilde organize etmek olduğunu söyledi.

Oylamada ayrıca, ilgili bakan yardımcıları da seçildi.

Bu arada, geçtiğimiz gün başkent Üsküp'te bir araya gelen VMRO-DMNE Genel Başkanı ve eski Başbakan Nikola Gruevski, SDSM Genel Başkanı Zoran Zaev, Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) Genel Başkanı Ali Ahmeti ve Arnavut Demokrat Partisi (PDSH) Genel Başkanı Menduh Thaçi, 11 Aralık'ta adil ve demokratik seçimlerin yapılmasını öngören kararı imzalamıştı.

- Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'da 2010'dan beri devam eden hükümet-muhalefet krizi, geçen yıl mayıs ayında Kumanova'daki silahlı çatışmayla farklı bir boyut kazanmıştı. 8 Emniyet görevlisinin hayatını kaybettiği çatışmanın ardından dönemin İçişleri Bakanı Gordana Jankulovska, Ulaşım ve İletişim Bakanı Mile Janakieski ile Güvenlik ve İstihbarat Kurumu Müdürü Saso Mijalkov istifa etmişti.

Ülkedeki siyasi krizi sonlandırmak üzere harekete geçen AB Komiseri Johannes Hahn, geçen haziran ayında ülkedeki siyasi liderlerle bir araya gelerek, 24 Nisan 2016'da erken seçime gidilmesi konusunda mutabakat sağlarken, taraflar arasında temmuz ayında Prijino Antlaşması imzalanmıştı

Makedonya Meclisi, 24 Nisan'da yapılması öngörülen erken seçimlerin önce 5 Haziran'a ardından da başka bir tarihe ertelenmesi kararı alarak ülkedeki siyasi krizin daha da derinleşmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA