GÜNCELLEME 2 - Suriye Sınırında Gerginlik

Suriye sınırında yapımı süren beton duvar örme çalışmalarını engellemeye çalışan gruba güvenlik güçleri müdahale etti Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın batısında toplanan terör örgütü PYD'nin yönlendirdiği bazı kişiler, gruptakilere eylemi sonlandırmamaları konusunda megafonlarla uyarıda bulunuyor Şanlıurfa Valisi Tuna: 'Angajman kuralları çerçevesinde protestocu grup önce uyarılmış, yapılan uyarılara rağmen molotof kokteyl ve taşlarla saldırı yapan gruba TOMA aracılarıyla ve güvenlik güçlerince biber gazı atılmıştır. Yapılan bu müdahalede sonucunda herhangi bir yaralanma ve ölüm hadisesi yaşanmamıştır'VALİ TUNA'NIN AÇIKLAMASI EKLENDİ

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde Suriye sınırında yapımı süren beton duvar örme çalışmalarını engellemeye çalışan gruba güvenlik güçleri müdahale etti.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce Mürşitpınar Sınır Kapısı bölgesinde beton duvar örme çalışması başlatıldığını hatırlattı.

Suriye'nin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinden bir grubun sınır hattında toplanarak duvar örme çalışmalarını protesto ettiğini anlatan Çiftçi, 'Sınır hattımıza yaklaşan gruba güvenlik güçlerimiz uyarıda bulundu, uyarıları dikkate almayanlara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Sınır hattımızda şu anda bir sıkıntı bulunmuyor. Güvenlik önlemlerimiz devam ediyor. Çalışmalarımız devam edecek.' şeklinde konuştu.

- Terör örgütü geçiş güzergahını kaybetmek istemiyor

Güvenlik uzmanları, terör örgütü PKK'nın PYD ile bağlantısını sağlayan önemli geçiş güzergahlarından biri olan Mürşitpınar (Kobani) - Suruç hattını kaybetme endişesi yaşadığı için beton duvarın inşaasının tamamlanmaması için çaba harcadığını belirtiyor.

PKK'nın Suriye uzantısı PYD mensuplarının sınır hattındaki çalışmaları engellemek için Mürşitpınar'da farklı bir algı oluşturmaya ve halkı bölgeye yönlendirerek kargaşa çıkarmaya çalıştığı öğrenildi.

- Güvenlik güçlerine taş ve molotofkokteyli

Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın batısında toplanan terör örgütü PYD'nin yönlendirdiği bazı kişiler, gruptakilere eylemi sonlandırmamaları konusunda megafonlarla sık sık uyarıda bulunuyor.

Terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atan gruptaki bazı kişiler, Türkiye tarafında bekleyen güvenlik güçlerine taş ve molotofkokteyli atıyor. Sınır hattına yönlendirilen TOMA ve zırhlı araçlardan bu kişilere, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ediliyor.

Ayrıca, araçlardan anons yapan güvenlik güçleri, gruba dağılmaları uyarısında bulunuyor.

Öte yandan, Suruç Kaymakamı Çiftçi de olay yerinde inceleme yaptı.

Şanılurfa Valisi Güngör Azim Tuna, sınır hattında inşaat çalışmalarını engelleyen PYD destekli gruba yapılan müdahalelerde herhangi bir yaralanma ve ölüm hadisesinin olmadığını bildirdi

Vali Tuna, yaptığı açıklamasında, Türkiye'nin illegal örgütlerin giriş çıkışlarına karşı, sınır hattında inşa etmeye devam ettiği duvar örme işlemiyle birlikte her türlü önlemi almakta kararlı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin sınırlarını korumak için tedbiri almasının en doğal hakkı olduğu ifade eden Tuna, şunları kaydetti:

'Türkiye uluslararası anlaşma kuralları çerçevesinde sınıra uygun kalmak şartıyla belirlenen koordinatlarda kendi sınır güvenliği için duvar örme çalışmalarına başlamıştır. Sınır güvenliği için yapılan duvar örme işleminde uluslararası ve iç hukuktan kaynaklanan bir sıkıntı söz konusu değildir. Türkiye topraklarından geçen tren yolu hattı baz alınarak yapılan 5 kilometre uzunluğundaki duvar örme işlemi tamamen sınırlarımızı terör örgütlerinden koruma amaçlıdır. Sınırlarımızı korumak ve tedbirleri almak en doğal hakkımızdır ancak sınır hattındaki bu çalışmadan rahatsızlık duyanlar var.

PYD destekli bir grup tarafından sınırdaki askerlerimize, polisimize ve çalışanlara yönelik bir saldırı söz konusu olmuştur. Angajman kuralları çerçevesinde protestocu grup önce uyarılmış, yapılan uyarılara rağmen molotof kokteyl ve taşlarla saldırı yapan gruba TOMA aracılarıyla ve güvenlik güçlerince biber gazı atılmıştır. Yapılan bu müdahalede sonucunda herhangi bir yaralanma ve ölüm hadisesi yaşanmamıştır. DAEŞ tarafından daha önce Kobani’ye yapılan saldırıda yaralananların ve ölenlerin eski fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanlar olmuştur. İddia edilenin aksine, paylaşılan bu eski fotoğraflar gerçek dışıdır, kamuoyu bu tür haberlere itibar etmemelidir.'

Kaynak: AA