Eskişehir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 94. Yılı

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen: 'Bütün dünya bilmelidir ki Türk ordusu, Türk polisi, Türk gençliği ve dahi bir bütün olarak Türk milleti dün olduğu gibi bugün de ve gelecekte de atalarımızın kanları ve canlarıyla kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yılmaz bekçileri olmaya devam edeceklerdir'.

Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94'üncü yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Vilayet Meydanı'ndaki törende, Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Garnizon Komutan Vekili Tümgeneral Göksel Kahya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, törende yaptığı konuşmada, her bir karışı şehit kanlarıyla sulanmış bu toprakların en aziz ve en değerli varlık olduğunu söyledi.

Türk dünyasının dört bir yanından kopup gelmiş ve bu toprakları yurt edinmiş Eskişehir halkının 1923 yılındaki bağımsızlık ruhunu aynen koruduğunu, hem ülkesini hem de şehrini koruyup kollamakta bir an olsun tereddüt etmediğini anlatan Büyükerşen, şunları kaydetti:

''Hiç kimse zerre kadar kuşku ve endişe duymamalıdır ki, atalarımızın 94 yıl önce gösterdikleri büyük cesaret ve fedakarlığı, bizler bugün de göstermekte bir dakika bile tereddüt etmeyiz. Nitekim, geçtiğimiz 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi ve Türkiye'yi karanlığa mahkum etmeye çalışanlara Türk halkının topyekun karşı duruşu, dünyaya verilmiş en güzel örnektir. Bütün dünya bilmelidir ki Türk ordusu, Türk polisi, Türk gençliği ve dahi bir bütün olarak Türk milleti dün olduğu gibi bugün de ve gelecekte de atalarımızın kanları ve canlarıyla kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yılmaz bekçileri olmaya devam edeceklerdir.'

Hava Piyade Yüzbaşı Oğuz Sayıl da Türk milletinin esareti asla kabul etmediğini vurguladı.

Sayıl, 2 Eylül 1922'de düşman askerlerinin bir daha geri dönmemek üzere Eskişehir'den ayrıldığını hatırlatarak, 'Türk milletinin bu başarısı dünyadaki esaret altındaki diğer uluslara örnek olmuştur.' ifadelerini kullandı.

Bu arada etkinlikte baygınlık geçiren bir lise öğrencisine CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer müdahale etti. Kız öğrenci, sağlık görevlilerince ambulansa götürülerek tedavi altına alındı.

Valilik Meydanı'ndaki törenin ardından Kanlıpınar Şehitliği'ne geçildi. Şehitlikte yapılan saygı atışının ardından dua edildi. Program şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Törenlere, Vali Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen'in yanı sıra Garnizon Komutan Vekili Tümgeneral Kahya, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA