ATB Başkanı Bosnalı, Sahte Yağcılara Ateş Püskürdü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca açıklanan taklit ve tağşiş yapan firmalardan 12’sinin Aydın’dan çıkması üzerine açıklama yapan Aydın Ticaret Borsası başkanı Adnan Bosnalı, hem hile yapan firmalara hem de caydırıcı olmayan cezalara adeta isyan etti. Başkan Bosnalı, “Mevcut şartlarla bu hilekarlığın önüne geçilmesi zor. Ele geçirilen partinin yüz katı bin katı ceza kessinler, bakalım kimse bir daha hile yapacak mı? Bir yandan milyonlarca lira haksız kazanç sağlayan bu firmalar şimdi peşin öderlerse 9 bin 700 lira kurtulacak. Devlet isterse yapar. Bu konuda da gereğini yapmalıdır” dedi.

ATB Başkanı Bosnalı, Sahte Yağcılara Ateş Püskürdü
“Huylu huyundan vazgeçmiyor”

Bakanlığın açıkladığı 229 firma arasında Aydınlı 12 firmanın bulunmasının üzüntü verici olduğunu ve bu kişilerin sadece kendilerine değil sektöre ve Aydınlı üreticilere ciddi zararlar verdiğini belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Bakanlık tarafından hile yapan firmaların listesini incelediğimizde huylunun huyundan vazgeçmediğini gördük. Önceki yıllarda hile yapanlar kimler ise bugün açıklanan listedekiler de genelde aynı. Bakanlık bu sorunu çözmek istiyorsa cezaları da caydırıcı hale getirmelidir” dedi.

“Zeytin ağacı varlığı 186 milyona çıkarıldı”

Türkiye’de devlet tarafından desteklenen projelerle zeytin ağacı sayısının 76 milyondan 186 milyona çıkarıldığını belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Dolayısıyla zeytinyağı tüketimini arttırmamız gerekiyor. İlk yıllarda 5 kilo daha sonraki dönemde kişi başı tüketimi 10 kiloya yükseltmemiz gerekiyor. 200 -250 bin ton civarında zeytinyağı ürettiğimiz yıllarda tüketim olmadığı için mecburen döküm halinde ispanya ve İtalya’ya satmak zorunda kalıyorduk. Yeni dikilen fidanların ürün vermesi ile birlikte yaklaşık 500-600 bin ton yağ üretim aralığına ulaşılacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle bu işin tabanını oturtmak için kesinlikle iç tüketimi arttırmamız gerekirken birileri yaptığı hilelerle bütün emekleri yok ediyor. Zeytinyağında sıkıntı yaşanmaması için kesinlikle iç tüketimin arttırılması yönünde çabaların da arttırılması gerekiyor. Biz Aydın Ticaret Borsası, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ege İhracatçılar Birliği olarak şehir şehir dolaşıp zeytinyağı tadım stantları oluşturup bu kutsal meyvenin yapını tanıtmaya faydalarını anlatmaya çalışıyoruz. Buna karşın da birileri çıkıp tağşiş ile zeytinyağını her türlü zararı veriyor” diyerek suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

“Bu bir hırsızlıktır, nitelikli ve örgütlü suç olarak değerlendirilmelidir”

Türkiye Cumhuriyeti devletinin güçlü bir devlet olduğunu ve isterse bu sorunu da çözebileceğini belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, bu mücadele sadece sivil toplum örgütlerinin mücadelesi ile olmadığını devletin bu konuda caydırcı cezalar getirmesini istedi. Bosnalı açıklamasının devamında “ Bunun adı hırsızlık. Hatta nitelikli ve örgütlü suçlar kapsamına alınması gerekiyor. Ama devletimizin ‘Ekonomik suç ekonomik ceza ile olur’ anlayışı var. Hal böyle olunca ekonomik suçlarda ve tağşişlerde 14 bin lira, peşin verirsen 9 bin 700 lira ceza veriliyor. Kısacası yapanın yanına kar kalıyor” dedi.

“Aynı firmanın aynı ürün üzerinde 8-10 markası var”

Sektörde ciddi yasal boşlukların bulunduğunu ve hileli iş yapanların da bizzat bilinçli olarak bunu yaptığını belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı “Eğer ekonomik suça ekonomi k ceza verilmesi gerekiyorsa tağşiş bulunan o parti malın cezası 500 kat 1000 kat olmalı ki bir daha da bu işleri yapamasınlar. Bunun yanında yapanlar şirket ortağı dahi olsalar tarım ürünleri ticaretinden men edilip bir daha tarım ürünleri ticareti yapamaması talebimizdir. Nasıl çeki vurulan bir kişi diğer bankalardan da kırmızı kalem yiyorsa bir markada hile yapanın diğer markaları da men edilmelidir” dedi.

“Aynı kişi ya da şirket bilinçli olarak çok sayıda marka oluşturuyor”

Sorunun çözümü konusunda devlete her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve bu durumdan en çok mağdur olan kesimin işini dürüst yapanlar olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Bütün veriler bakanlığın elinde mevcuttur. Örneğin zeytinyağı üzerine çalışan bir firma var. Ve bu firmanın elinde 7-8 tane marka var. Bunun anlamını herkes iyi biliyor. Bir firmanın bir üründe tek markası olmalı. 10 tane markası var, birinden yakalanırsa hilekarlık diğer marka ile devam ediyor. Bakanlığa çağrımız şudur: Devlet isterse yapar. Bu işin gereği yapılsın. Bizler her zaman devletimizin yanındayız” diyerek hem sektörün geleceği hem de insanların mağdur olmaması için sahtekarlık yapanların en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.
Kaynak: İHA