Orta Asya'da Uluslararası Yasa Dışı Göç Toplantısı

Kazakistan'da düzenlenen Uluslararası Yasa Dışı Göç Toplantısı'nda Orta Asya ülkelerindeki yasa dışı göç, mülteci haklarının korunması ve mültecilere iş imkanı sağlanması gibi konular ele alındı.

Kazakistan Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi Konferans Salonu'ndaki toplantıya, çok sayıda yabancı misyon şefi ve uluslararası kurumların temsilcileri katıldı.

Orta Asya'daki karma göç akımına tepkiler, savunmasız göç ve mülteci hakları ile bölgesel işbirliği gibi başlıkların masaya yatırıldığı toplantıda, Uluslararası Göç Örgütünce söz konusu bölgedeki yasa dışı göç hareketlerine yönelik yürütülen araştırmaların sonuçları da paylaşıldı.

Kasım ayında ayrıntılarının açıklanacağı bildirilen rapora göre, Kazakistan'da yılda yaklaşık 300 bin yabancı, kayıt dışı çalıştırılıyor.

Kazakistan Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Timur Şaymergenov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görev yaptığı kütüphanenin aynı zamanda konuyla ilgili araştırmalar da yürüttüğünü belirtti.

Şaymergenov, bazı ülkelerin göç kanunlarında yaptığı değişiklikler nedeniyle bölgedeki göç akımının yön değiştirdiğini dile getirerek, Rusya'nın çeşitli sebeplerle kara listeye aldığı Orta Asyalı göçmenlerin, yasa dışı yollarla Kazakistan'a girmeye çalıştığını öne sürdü.

Bu kişilerin Kazakistan'a kaçak yollarla geçerken radikal gruplar tarafından kandırıldıkları uyarısında da bulunan Şaymergenov, sorunun çözümü için bölgedeki ülkelerin el ele vermesi gerektiğine dikkati çekti.

Kaynak: AA