Büyükşehir Belediyesinden Süt Üreticilerine Destek

Kayseri Büyükşehir Belediyesince 'Soğuk Süt Zinciri' projesi kapsamında üreticilere 206 çiğ süt soğutma tankı dağıtıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği aracılığıyla çiftçilerin kullanımına sunulacak çiğ süt soğutma tanklarıyla iki cenaze aracının teslim töreni Cumhuriyet Meydanı'nda yapıldı.

Törende konuşan Vali Süleyman Kamçı, Kayseri'nin tarıma uygun bir şehir olmamasına rağmen vatandaşların gayretiyle tarım ve hayvancılıkta önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesinin süt üreticisi için çok önemli bir adım attığını dile getiren Vali Kamçı, 'Bu hizmet takdir edilecek bir olay. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum.' dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de her zaman üreticinin yanında yer aldıklarını söyledi.

Önemli bir projeye imza attıklarına dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti:

'Bu hayvanlardan süt üretiyorlar ancak bu sütlerin büyük bölümü ekonomiye dönüşmüyor. Çünkü sütün sağımdan sonraki iki saat içinde soğutulması gerekiyor. Soğutma imkanı sağlanamadığı takdirde çeşitli mikroorganizmalar sütün bozulmasına yol açıyor. Dolayısıyla üretilen ürün ekonomiye dönüşmeden zayi oluyor. Üreticiye de bir fayda sağlamıyor ya da gerçek değerini bulamadan ucuz fiyata satılmak zorunda kalınıyor. İşte bu gerçeklerden hareketle Soğuk Süt Zinciri adıyla Türkiye'de ilk olan yeni bir projeyi hayata geçirdik. Bu proje çerçevesinde süt üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu çiğ süt soğutma tanklarını Büyükşehir Belediyesi olarak aldık. Toplamda teslim edilecek tankların miktarı 400. Bu projenin ilk adımında 206 soğutma tankını ilçelerimize dağıtarak hayvancılık yapan hemşehrilerimizin kullanımına sunacağız. Proje tamamlandığında 5 milyon lirayı bulacak bir bütçeyle çiftçilerimizi desteklemiş olacağız.'

Proje sayesinde süt sığırcılığı yapan üreticilerin ürünlerini daha iyi değerlendirebileceklerini aktaran Başkan Çelik, üretilen sütlerin daha sağlıklı ve daha hijyenik ortamda korunarak ekonomiye dönüşebileceklerini söyledi.

Bu projeyle çiğ sütün kalitesinde, hijyenik üretiminde ve üretilen çiğ süt miktarında artış olacağını vurgulayan Çelik, 'Bu artışlar haliyle çiftçilerimizin refah düzeyini olumlu yönde etkileyecek. Bu projeyle süt konusunda Kayseri'yi önemli bir merkez haline getireceğiz. Projemiz tıpkı tarıma can suyu projemizle verdiğimiz tarım araçları gibi Türkiye'de bir ilk olacak. Tarıma ve hayvancılığa destek için hayata geçirdiğimiz projelerimiz önümüzdeki dönemde de sürecek. Büyükşehir Belediyesi çiftçinin yanında olmaya devam edecek.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çelik'e Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından teşekkür plaketi verildi.

Vali Kamçı ve Çelik, Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan iki cenaze aracının anahtarlarını Bünyan ve Yeşilhisar Belediye Başkanlarına teslim etti.

Başkan Çelik, ayrıca 206 çiğ süt soğutma tankının beratını Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı'ya verdi.

Törene ilçe belediye başkanları, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, çevre illerden birlik başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA