Şampiyon Atlar Suriyeli Seyise Emanet

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak ailesiyle Şanlıurfa'ya yerleşen Suriyeli seyis Bekir Muhammed, çalıştığı çiftlikte yarış atları yetiştiriyor Muhammed: 'Onları çocuklarım gibi seviyorum. Yarış atları çocuk gibidir, ne kadar ilgilenir ve iyi yetiştirirsen o şekilde verim alırsın'

HALİL FİDAN - Ülkesindeki iç savaştan kaçarak ailesiyle Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine yerleşen Suriyeli Bekir Muhammed, bir çiftlikte yarış atlarının bakımıyla ilgileniyor.

Suruç'ta 60'tan fazla çiftlikte yetiştirilen yarış atları, hipodromlarda sergiledikleri başarılarla sahiplerine önemli miktarlarda gelir sağlıyor.

İlçede 1990'lı yıllarda yarış atı yetiştirmeye başlayanların zamanla para kazandığını gören yöre halkı, kurdukları çiftliklerle Suruç'u adeta bu işin merkezine dönüştürdü.

Bir yandan Türkiye'nin dört bir yanındaki hipodromlarda yarışarak sahiplerine büyük paralar kazandıran atlar, diğer yandan da yüksek fiyatlarla meraklılarına satılıyor.

At çiftlikleri ise bu sektörde çalışanlara istihdam imkanı sunuyor. Ailesiyle yaklaşık 2 yıl önce Suriye'deki iç savaştan kaçarak Suruç'a yerleşen 65 yaşındaki seyis Bekir Muhammed de bir çiftlikte atların bakımıyla ilgileniyor.

Ülkesinden ayrı kalmanın acısını atlarla ilgilenerek dindirmeye uğraşan Suriyeli seyis, yeni şampiyon atlar yetiştirmek için gece gündüz demeden çalışıyor.

Bekir Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl önce ailesiyle Türkiye'de sığındığını ve seyislik yapmaya başladığını söyledi.

Suriye'deyken çiftçilikle uğraştıklarını ve burada güzel atlar yetiştirdiğini belirten Muhammed, aynı başarıyı Türkiye'de de göstermek istediğini ifade etti.

Atları çok sevdiğini, onlar sayesinde tüm sıkıntılarından arındığını dile getiren Muhammed, 'Eşim ve 5 çocuğumla Türkiye'de huzur içinde yaşıyoruz. Tabii ki insanın vatanı gibi olmuyor ama hayat devam ediyor, biz de işimizi yapmaya çalışıyoruz.' diye konuştu.

Muhammed, şunları kaydetti:

'Suriye'deyken de bu işlerle ilgileniyordum, sevmezsen bu işi yapamazsın. İlerleyen yaşıma rağmen atların her türlü hizmetini yapıyorum. Yonca, arpa, meyve ve saman veriyorum, yerlerini temizliyorum, tımarını ve normal bakımlarını yapmaya çalışıyorum. Buranın atları çok iyi, bunun için biz de ekstra emek harcıyoruz. Eskiden de atlarım vardı fakat bunlar gibi değildi. Bunlar yarış atı, daha iyi bakım istiyor. Onları çocuklarım gibi seviyorum. Yarış atları çocuk gibidir, ne kadar ilgilenir ve iyi yetiştirirsen o şekilde verim alırsın. Onlar da insanlar gibi ilgi istiyor ve her şeyi hissediyorlar. Biz de gayret ediyoruz, inşallah güzel atlar yetiştiririz.'

Muhammed'in başka bir çiftlikte seyislik yapan oğlu Naif Bekir ise ailece bu işle uğraştıklarını ve geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Babasından öğrendiği tekniklerle atlarla ilgilendiğini dile getiren Bekir, 'Babam bu işi çok iyi yapıyor ve bize de aktarmaya çalışıyor. Gece gündüz emek vererek, bu atları en iyi şekilde yarışlara hazırlamaya çalışıyorum. Umarım bu atlar büyük başarılar elde eder.' dedi.
Kaynak: AA