Kırklareli Sağlık Müdürü Selvi Açıklaması

'Mangalda et pişirilirken çok dikkat edilmesi gerekiyor'.

Kırklareli Sağlık Müdürü Fatih Selvi, mangalda et pişirilirken çok dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Selvi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mangalda et pişirilirken, kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılması gerektiğini söyledi.

Etlerin ateşe çok yaklaştırılmaması ve alevle pişirilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Selvi, yanlış yöntemlerle pişirilen etlerin gıda zehirlenmelerine neden olabileceğini kaydetti.

Mangalda pişirilmek için tavuk eti gibi beyaz etlerin tercih edilmesi gerektiğini aktaran Selvi, kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olması ve içine kuyruk yağı konulmaması gerektiğini anlattı.

Mangalda yakacak olarak saf odun kömürü tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Selvi, şöyle devam etti:

'Mangalda et pişirilirken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerileri kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Mangal etlerinin yanında mutlaka söğüş sebze, salata, meyve gibi besinler tüketilmeli, sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra yenilmelidir. Özellikle çiğ kırmızı et, kümes hayvan etleri ve yumurta gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.'
Kaynak: AA