Hırvatistan'daki Genel Seçim

Cumhurbaşkanı Kitarovic, Başbakan Oreskovic, SDP Genel Başkanı Milanovic ve HDZ Genel Başkanı Plenkovic oylarını kullandı.

Hırvatistan'da yapılan erken genel seçimlerde, Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Başbakan Tihomir Oreskovic, Sosyal Demokrat Parti (SDP) Genel Başkanı Zoran Milanovic ve Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Genel Başkanı Andrej Plenkovic oylarını kullandı.

Başkent Zagreb'deki Donji Grad'da oyunu kullanan Grabar Kitarovic, burada yaptığı açıklamada, Hırvatistan vatandaşlarına ülkelerinin geleceği için oy kullanmaları çağrısında bulunarak, 'Bugün çok daha ciddi olmalıyız. Daha sonra pişmanlık duymamak için oylarınızı kullanın.' dedi.

Kurulacak hükümetin Hırvatistan'ın geleceği için çalışacağına inandığını belirten Grabar Kitarovic, hükümetin en kısa sürede kurulması temennisinde bulundu.

Grabar Kitarovic'e, eşi Jakov Kitarovic de eşlik etti.

Başbakan Oreskovic de başkentteki Cvijetni Meydanı'nda bulunan yerel yönetim binasında oyunu kullanarak, yeni kurulacak hükümetin istikrarlı olmasını diledi.

Hırvatistan vatandaşlarına oylarını kullanma çağrısı yapan Oreskovic, 'Hırvatistan için iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Yarın yeni bir gün olacak. Kurulacak hükümeti uygulanacak yeni reformlar ve alınacak zor kararlar bekliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- Parti liderleri de oylarını kullandı

SDP Genel Başkanı ve 'Ulusal Koalisyon' ittifakı lideri Milanovic, başkentteki Petar Zrinski İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanmasının ardından seçim sonuçlarını 'son derece rahat bir şekilde takip edeceğini' söyledi.

Milanovic, 'Kazanınca hepimiz seviniyoruz, kaybedince suçlu ben oluyorum. Bu yükü yıllarca üzerimde taşıdım.' diye konuştu.

Milanovic'in oyunu kullanmasının ardından okulun girişine konulan Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman'ın kartondan heykellerine sarıldığı dikkati çekti.

Seçim anketlerinde ön sıralarda gösterilen muhafazakar parti HDZ Genel Başkanı Plenkovic ise Hırvatistan'da çok sayıda vatandaşın oy kullanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Hırvatistan meclisinin meşrutiyetinin bu şekilde sağlanacağını kaydetti.

Jelenovac'da oyunu kullanan Plenkovic, vatandaşların gelecekleri için oy kullandığını belirtti.

Bu arada, Plenkovic'in oy kullandığı yerde de duvarlara Tito ve Tudjman'ın posterlerinin asıldığı gözlendi.

- 3 bin 800 seçmen sandık başında

Ülkede kayıtlı 3 milyon 799 bin 609 seçmen, yurt içi ve yurt dışındaki 6 bin 947 sandıkta TSİ ile 20.00'ye kadar oy verebilecek.

Hırvatistan'da hükümet krizi nedeniyle 11 Eylül'de erken seçim kararı alınmıştı. Ülkede 8 Kasım 2015’te yapılan genel seçimin ardından çalışmalara başlayan meclis, hükümet krizi nedeniyle 15 Temmuz’da feshedilmişti. Koalisyon ortağı iki partinin liderleri arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle krize sürüklenen ülkede erken seçim kararı alınmıştı.

Kaynak: AA