Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı

Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Görmez: 'Kurbanın asıl gayesi kendimize yakın olmaktır. Kendimizden uzaklaşmamayı öğrenmektir. Yetime, fakire, yoksula, mahruma, muhacire yakın olmayı öğrenmektir'

Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Görmez, 'Kurbanın asıl gayesi kendimize yakın olmaktır. Kendimizden uzaklaşmamayı öğrenmektir. Yetime, fakire, yoksula, mahruma, muhacire yakın olmayı öğrenmektir.' dedi.

Görmez, TDV konferans salonunda gerçekleştirilen Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı Bilgilendirme Toplantısı ve gönüllü uğurlama törenine katıldı.

Programda konuşan Görmez, TDV'ye ve çalışanlarına, kuruluşundan bugüne kadar iyilik ve hayır yolunda yaptıkları çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

İnsanlar için yeryüzünde iki büyük tehlikenin bulunduğunu, bunların unutmak ve uzaklaşmak olduğunu belirten Görmez, şöyle konuştu:

'Gündelik hayatın akışı içinde kendimizi, kalbimizi, Rabbimizi unutuyoruz. Yetimi, fakiri, yoksulu, derdi olanı, dertli kardeşimizi, acılı olan insanlarımızı, en acısı da kendimizi unutuyoruz. Uzaklaşıyoruz. Gündelik hayatın akışı içinde biz insanlar kendimizden uzaklaşıyoruz. Kalbimizden, ruhumuzdan, Rabbimizden, yetimden, fakirden, mahrumdan uzaklaşıyoruz. İşte Rabbimiz insanoğlunun bu iki eksiğini dikkate alarak her türlü fırsatta bize kendimizi, yetimi, fakiri, yoksulu hatırlamayı ve kendisine yakın olmamız için fırsatlar sunuyor. İşte kurban, Rabbimize yakın olmayı ifade eden bir kavram. Kurban vefa demektir, kurban fedakarlık demektir, kurban sevgi demektir.'

Kurban Bayramı'nın hayvan kesmekten ibaret bir bayram olamadığına işaret eden Görmez, 'Kurban Bayramı'nın gerçekleştirmek istediği gaye bizi Allah'a yakın tutmaktır.' diye konuştu. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kurbanın asıl gayesi kendimize yakın olmaktır. Kendimizden uzaklaşmamayı öğrenmektir. Yetime, fakire, yoksula, mahruma, muhacire yakın olmayı öğrenmektir. Kurban kesmek, Kurban Bayramı, kurban kasaplık değildir. Eğer hayvan kesmek, sadece hayvan kesmek haşa insanı Allah'a yaklaştırsaydı o zaman yeryüzünde Allah'ın en yakın kulları kasap kardeşlerimiz olurdu.'

Kesilen kurbanların et ve kanlarının Allah'a ulaşmayacağını, ulaşacak şeyin takva olduğunu belirten Görmez, Allah'a ulaşanın, yetime, fakire, muhtaca ulaşacak el, Allah ile kurulan yakınlık olduğunu bildirdi.

- 'Hayvanlara eziyet etmeyin'

Görmez, Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların Allah ile yakınlık kurmak için bir vesile olduğunu hatırlattı.

Allah'a yakın olmak için emredilen bir ibadeti ifa ederken, hayvana eziyetten, hayvan haklarına saygısızlıktan, çevre ve sağlığa riayet etmemekten kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Görmez, vatandaşlardan bu konuya hassasiyet göstermelerini istedi.

Kurban Bayramı'nın İslam tarihine can veren bir ibadet olduğunu dile getiren Görmez, 'Biz, bu büyük tarihi, bu bayramın arkasındaki o büyük tarihi unutarak kurbanı sadece bir şekle, bir hayvan kesmeye indirgediğimiz zaman en büyük yanlışı yapmış oluruz. Müminler için, müminlerin Allah için yaptığı ibadetlerde daima en büyük tehlike o ibadetleri rutin bir şekle indirgemektir. İbadetlerin arkasındaki gayeyi, ruhu unutarak, ibadetlerin asıl bize kazandırmak istediği o en yüksek ahlakı bir tarafa bırakarak, ibadetleri resmi bir şekle indirgemek, rutin hale getirmek, bedensel bir harekete ve fiile dönüştürmek en büyük tehlikedir.' diye konuştu.

Türkiye'de son dönemde birçok şehit verildiğini anımsatan Görmez, bayramda şehit ailelerinin ziyaret edilmesi ve acılarına ortak olunması tavsiyesinde bulundu.

Mehmet Görmez, ayrıca vekaletle kurban bağışı konusunda, emanet edilen bir tek kuruşun, milletin ve Allah'ın en büyük emaneti olarak görülmesi gerektiğini de vurgulayarak, 'Bize emanet edilen bir tek kurban, asla tarihi boyunca heba olmamıştır. Rabbimiz nasıl emrettiyse o emanet yerini bulmuştur, yerini bulmaya devam edecektir.' dedi.

-Türkiye'de 253, dünyada 530 nokta

TDV'nin vekaletle kurban hedefinin bu yıl 225 bin olduğunu anlatan Görmez, Türkiye'de 253, 130 ülkede 530 noktada kurbanlar kesileceğini bildirdi.

Türkiye'de muhacirlerin yaşadığı 120 noktada kurban kesileceğini aktaran Görmez, 530 noktada kesilecek kurbanların da dünyanın unuttuğu yerlerde olacağını kaydetti.

Görmez, kesilecek kurbanların Türk milletine rahmet olarak, dua olarak yansıyacağını ifade ederek, dünyadaki vekaletle kurban kesme işlemleri için 380 gönüllünün uğurlanacağını bildirdi.

Başkan Görmez, 'Biz, kendi komşumuzu unutmayacağız, kendi fakirimizi, kendi yetimimizi asla ihmal etmeyeceğiz, ülkemize sığınmış muhacirleri ihmal etmeyeceğiz ama aynı zamanda tarihin milletimize yüklediği misyon gereği dünyanın en ücra köşelerinde her sene bizi bekleyen o fakir, mahrum, kıtlık içinde, yokluk içinde kıvranan, senede bir defa bir lokma ete muhtaç kalmış insanlara da milletimizin bu iyilik elini, bu merhamet elini, hayır elini taşımaya devam edeceğiz. Cenabıhak milletimize zeval vermesin.' dedi.

Görmez, sözlerinin sonunda milletin bayramını tebrik etti.
Kaynak: AA