Tedavisi Tamamlanan Caretta Carettalar Denizle Buluştu

Antalya'da yaralı olarak bulunan üç caretta caretta, tedavileri tamamlandıktan sonra Antalya'nın Kemer ilçesinde denize bırakıldı.

Antalya'da çeşitli tarihlerde yaralı olarak bulunan üç caretta carettanın tedavileri, Muğla'nın Ortaca ilçesindeki Dalyan Mahallesi İztuzu Plajı'ndaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) yapıldı.

Kaplumbağalar, tedavilerinin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile DEKAMER tarafından organize edilen etkinlikte, Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı mevkisinde denizle buluşturuldu.

Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaplumbağalardan birisinin tekne pervanesinin çarpması sonucu yaralandığını, birinin insanlar tarafından başından yaralandığını, üçüncüsünün ise deniz suyu sıcaklığındaki artıştan etkilendiğini anlattı.

Bölge müdürlüğü sınırları içerisinde caretta carettaların 9 yumurtlama alanı olduğuna değinen Yılmaztürk, bu alanların zarar görmemesi için bölge müdürlüğü tarafından sıkı şekilde kontrol edildiğini vurguladı. Yılmaztürk, caretta carettaların yaşam alanlarının zaman zaman insanlar tarafından tahrip edildiğini bildirdi.

İnsanların caretta carettalara karşı daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Yılmaztürk, yaralı bir kaplumbağa görüldüğünde bölge müdürlüğünün aranmasını istedi.

- Bin yavrudan sadece biri erişkinliğe ulaşıyor

DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska ise bin caretta caretta yavrusundan ancak bir tanesinin ergin safhaya gelebildiğini, cinsel olgunluğa erişmenin ise 25 yılı bulduğunu söyledi.

Antalya'nın caretta carettaların yuvalanma ve beslenme alanı bakımından ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kaska, 'İnsanlar nasıl trafik kazalarında yaralanıyorsa, bu kaplumbağalar da denizde deniz araçlarından, oltalardan veya ağlara takılarak yaralanıyor. Kasıtlı olarak insanlar tarafından da yaralanabiliyorlar.' diye konuştu.

Yaralı caretta carettalar ve tedavi süreci hakkında bilgi veren Kaska, şöyle konuştu:

'Üç caretta carettanın tedavi süreci en az 8 ay, en fazla 1,5 yıl sürdü. Tedavi süresi uzun sürüyor. Çünkü soğuk kanlı hayvanlar. DEKAMER'e gelen yaralı kaplumbağaların kabuğunda kırık olup olmadığını, boğazında olta olup olmadığını anlamak için röntgen filmi çekiliyor. Sonra kan analizi yapılıyor. Daha sonra veteriner hekimin önerisiyle yaralanma durumuna göre uygun antibiyotik veya vitamin tedavisi yapılıyor. Bu tedavi yöntemi, hayvanın iyileşme süreci boyunca devam ediyor. Bakım sırasında bulundukları havuzun suyu her gün değişiyor. Daha sonra 5-6 metre derinlikte dalma tankları var. Bu tanklarda canlı besini yakalayabiliyor mu diye hayvanı test ediyoruz. Eğer canlı besini yakalayabiliyorsa 'kendi doğasına gidebilir' diyoruz.'

Tedavi süresi tamamlanan üç caretta carettanın denize bırakılmasını, Çıralı'daki yerli ve yabancı turistler de ilgiyle izledi. Bazı turistler deniz kaplumbağalarını cep telefonu ile görüntüledi.

Kaynak: AA