İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Gazeteciler

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerinde 25 Filistinli gazetecinin bulunduğunu açıkladı.

İsrail hapishanelerinde 7'si 'idari tutuklu' olmak üzere 25 Filistinli gazetecinin bulunduğu bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail hapishanelerinde 7'si 'idari tutuklu' 25 Filistinli gazetecinin bulunduğu belirtildi.

İsrail'in idari tutukluk adı altında herhangi bir suç isnadında bulunmadan ve yargılanmadan insanları alıkoyduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu kişilerden Kudüs Üniversitesi Basın Bölümü öğrencisi Malik el-Kadi'nin İsrail'in idari tutukluluk uygulamasını protesto etmek için 49 gündür açlık grevini sürdürdüğünü, Wolfson Hastanesi'ndeki Kadi'nin sağlık durumunun kritik olduğu ifade edildi.

İsrail hapishanelerinde 9 yılı 'idari tutukluluk' olmak üzere 13 sene kalan gazeteci Nidal Ebu Akar'ın idari tutukluluğunun 9 Ağustos'ta yeniden uzatıldığına işaret edilen açıklamada, 'İsrail'in Hasan Safdi, Muhammed Hasan Kaddumi, Ömer Nazal, Ali Uveyi ve Edip el-Atraş'ın idari tutukluluklarını da keyfi şekilde uzattığı, en eskisi müebbet hapis cezası alan ve 22 yıldır hapishanede bulunan Muhammed Musa İsa olmak üzere 18 basın mensubunun daha tutuklu veya gözaltında olduğu' kaydedildi.

İsrail'in 'idari tutukluluk' adını verdiği uygulamayla, İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun 'İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine' karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak: AA