Yalıncak Karpuzu Rağbet Görüyor

Sıcak bölgelerin vazgeçilmez meyvelerinin başında gelen karpuz, nemli ve ılıman iklimin hakim olduğu Trabzon'da bu yıl da çiftçilerin gözdesi oldu İstedikleri verimi alamadıkları gerekçesiyle arazilerinde fındık yerine karpuz yetiştiren üreticiler, kilogramını 2 liradan sattıkları Yalıncak karpuzunun bu yılki veriminden memnun Karpuz üreticisin Hızarcıoğlu: 'Fındık son zamanlarda para etmeyince biz de karpuz üretimine yöneldik ve devam ettiriyoruz'.

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Nemli ve ılıman iklimin hakim olduğu Trabzon'da yaygın bir şekilde üretilen karpuz, fındıkta istediği verimi alamayan çiftçilerin bu yıl da adeta gözde ürünü oldu.

Yomra ilçesine bağlı Yalıncak Mahallesi'nde bu yıl üretilen 20 tonun üzerindeki karpuz, bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu üzerinde kurulan tezgahlarda satışa sunuluyor.

Beldede 2,5 dönümlük tarlasında ürettiği karpuzları Karadeniz Sahil Yolu'nda satışa sunan Fethi Hızarcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu işe hobi olarak başladığını ancak karpuzun daha iyi gelir getirdiği gerekçesiyle 10 yıldır üretime devam ettiğini söyledi.

Üretimde kimyasal madde kullanmadıkları için karpuzun daha da lezzetli hale geldiğini anlatan Hızarcıoğlu, şöyle devam etti:

'Karpuz sıcak bölgelerin meyvesi ancak biz kendimizi bildik bileli özellikle sadece bu bölgede karpuz üretimi yapılıyor. Şu anda karpuz ile fındığın hasadı aynı zamanda toplanıyor. Fındık son zamanlarda para etmeyince bizde karpuz üretimine yöneldik ve devam ettiriyoruz ancak karpuzun fındığına alternatif olması mümkün değil çünkü fındığın ülke ekonomisi açısından çok büyük katkısı var. Biz burada karpuz üretimi ile sadece önemli bir gelir elde ediyoruz.'

- 'İnsanları inandırmak için tarlaya getiriyoruz'

Bu yıl karpuz ekiminde geç kalmalarına rağmen verimden memnun olduklarını aktaran Hızarcıoğlu, bazı insanların Trabzon'da karpuzun üretilebileceğine inanmadıklarını belirterek, 'Satış yaptığımız yer ile tarlanın kısa mesafede olması nedeniyle insanları inandırmak için tarlaya getiriyoruz. Onlar da tarladaki karpuzları görünce çok şaşırıyorlar. Yaşlı insanlarımız dahi karpuz üretiminin burada ne zamandan beri yapıldığını hatırlamakta zorlanıyorlar.' diye konuştu.

Trabzon bölgesindeki market ve manavlarda karpuzun kilosunun 75 kuruş ile 1 lira arasında satışa sunulduğuna değinen Hızarcıoğlu, Yalıncak karpuzunun ise çok tatlı olmasından dolayı 2 liraya satıldığını söyledi.

Yalıncak karpuzunun kısa sürede haklı bir üne kavuştuğunu ve bu ürüne rağbet edildiğini kaydeden Hızarcıoğlu, Karadeniz Sahil Yolu'nu kullanan çoğu sürücünün genellikle ilk alışverişten sonra karpuz almak için sürekli tezgahlarına geldiğini sözlerine ekledi.

Üreticilerden Hasan Bektaş ise 6 ile 14 kilogram arasında olan Yalıncak karpuzunun büyük bir bölümünün Karadeniz Sahil Yolunda satıldığını, bazı market ve bakkalların da kendilerinden alışveriş yaptığını belirtti.

Karpuz üretiminin fındığa göre daha zahmetsiz olduğunu ve maddi olarak gözle görülür bir kaybının olmadığını ifade eden Bektaş, bundan dolayı fındık yerine karpuz üretimini tercih ettiklerini kaydetti.
Kaynak: AA