Koç İle Martı, Yürüteç Ve Protezle 'Adım Attı'

Doğuştan ön bacakları felçli olan 8 aylık koç ile balıkçı ağlarına takılıp ayağı kopan martı, Eskişehir'de yapılan özel yürüteç ve takma ayakla adım atmaya başladı Koçun sahibi İşsever: 'Koçumuz İstanbul'da bir ameliyat geçirdi ama iyileştiremedik. Şimdi onu burada ayağa kalkmış görmek beni çok mutlu etti'

SELÇUK KIZILDAĞ - İstanbul'da ön bacakları felçli dünyaya geldiği için yürüyemeyen 8 aylık koç ile balıkçı ağlarına takılıp ayağı kopan martı, Eskişehir'de yapılan özel yürüteç ve takma ayak sayesinde adım atabildi.

Eskişehir'de faaliyet gösteren protez firmasınca yapılan özel yürüteç ön bacakları felçli koçun ayağa kalkmasını sağlarken, protez bacak takılan martı da tekrar yürümeye başladı.

Firma sahibi Niyazi Çapa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar kedi, köpek, at, kuzu, kuş türleri gibi birçok hayvan için protez ve yürüteç hazırladığını söyledi.

İstanbul'da ikamet eden bir hayvansever tarafından balıkçı ağlarına takılıp ayağı kopan bir martının getirildiğini anlatan Çapa, 'İlk yaptığım orijinal protezi, gagasıyla parçalayıp attı. Ona parçalayamayacağı bir protez yaparak tekrar doğayla kavuşmasını sağladık.' dedi.

Kendisine getirilen koçun ise doğuştan felçli olduğunu belirten Çapa, şöyle devam etti:

'Ona da bir yürüteç yaptık ki en azından bir müddet arka ayakları güçlensin. Şimdi koçumuz da ayakta. Normalde 50 yıldır insanlara protez yapan bir firmayız. Ancak 11 yıl önce bir arkadaşımın kurt köpeğinin ayağı kangren olmuştu. Ayağı kesilmiş vaziyette bana getirildi. Ona protez yaparak yürüttüm ve bu şekilde duyuldum. Şimdiye kadar binlerce hayvana protez ve yürüteç yaptık diyebilirim.'

Bir tavşanı bile tekrar yürütmeyi başardıklarını dile getiren Çapa, hayvanlar için verdiği hizmetten ücret talep etmediğini vurguladı.

Meslektaşlarına, ülkede halen sayısı belli olmayan engelli hayvanlar için birlikte hareket edilmesi çağrıda bulunan Çapa, onların da yaşamaya hakkı olduğunun unutulmamasını istedi.

Koçun sahibi Şöhret İşsever ise İstanbul'da bulunan çiftliklerinde çeşitli hayvanların olduğunu, bunların arasındaki felçli koçun yürüyememesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

'Aslında çalışanlarımıza bıraksaydık belki de şimdiye kadar kesmişlerdi. Fakat benim içim elvermedi.' ifadelerini kullanan İşsever, şunları kaydetti:

'Doğuştan iki ayağı felçli koçumuz, İstanbul'da bir ameliyat geçirdi ama iyileştiremedik. Şimdi onu burada ayağa kalkmış görmek beni çok mutlu etti. Eskişehir'de binlerce hayvanı ayağa kaldırdığı söylenen Çapa'yı internet üzerinden bulup, buraya kadar gelmiş olmam ve emeklerimizin zayi olmadığını görmek mutluluk verici.'

Kaynak: AA