Engellilerin Düşleri Pedalle Gerçeğe Dönüştü

Engelsiz Pedal Derneğinin bedensel ve görme engellilere yönelik projesi kapsamında, iki kişilik tandem bisikletleriyle gezilere katılan engelliler, farklı kentlerdeki kamp alanlarında kurdukları çadırda konaklayarak doğayla baş başa olmanın keyfini çıkarıyor Dernek başkanı Aksuoğlu: 'Projeyle engelli arkadaşımız hayatında ilk kez çadır kuruyor, uyku tulumunda yatıyor ve kamp ocağında menemen yapıyor. Böylece bambaşka bir dünyanın kapılarını engelli arkadaşlarımıza açmış oluyoruz'

SALİM TAŞ - Engelsiz Pedal Derneğinin bedensel ve görme engellilere yönelik hazırladığı 'Yol Arkadaşlığı Projesi' kapsamında iki kişilik tandem bisikletleriyle gezilere katılan engelliler, pedal çevirerek engelleri aşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Merkezi İstanbul'da bulunan Engelsiz Pedal Derneği tarafından hayata geçirilen proje doğrultusunda hazırlanan bisikletlerle engeli bulunmayan kişilerle yol arkadaşlığı yapan engelliler, çocukluk hayallerini gerçeğe dönüştürüyorlar.

Bisikletlerle gezen engelliler, farklı kentlerdeki kamplara da katılarak çadır kurup ateş yakmanın ve uyku tulumlarıyla yıldızların altında uyumanın keyfini çıkarıyorlar.

Engelsiz Pedal Derneği Başkanı Samet Aksuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları projelerle çoğu evlerinden çıkmayan engellilerin sosyalleşmesine katkı sağlamaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Derneklerinde 177 gönüllünün bulunduğunu belirten Aksuoğlu, onlarla engellileri mutlu etmek, farklı dünyaların kapılarını aralamak için çalıştıklarını anlattı.

- 'Türkiye genelinde şu ana kadar yaklaşık bin kişiye ulaştık'

Aksuoğlu, proje kapsamında iki kişilik tandem adı verilen 6 bisiklet temin edildiğini dile getirerek şöyle devam etti:

'Engelleri, bisiklet üzerinde de aşılabileceğine inanıyoruz. Projeyle normalde tek başına pedal çeviremeyecek görme veya bedensel engelli arkadaşımız, engelsiz bir arkadaşımızla ikili bisikletle yola koyuluyor. Bisikletlere aynı zamanda kamp kurmak için gerekli malzemeleri de koyuyoruz. Böylece projeyle engelli arkadaşımız hayatında ilk kez çadır kuruyor, uyku tulumunda yatıyor ve kamp ocağında menemen yapıyor. Böylece bambaşka bir dünyanın kapılarını engelli arkadaşlarımıza açmış oluyoruz. Bisiklet sayesinde engelsiz dostluklar kuruluyor. Proje kapsamında Türkiye genelinde şu ana kadar yaklaşık bin kişiye ulaştık.''

Bisikletle yola çıktıklarında her iki kişinin de aynı şekilde yorulduğunu ve zorlandığını vurgulayan Aksuoğlu 'Gerekli güvenlik önlemleri alarak ve en iyi ekipmanlarla Türkiye'nin dört bir tarafına gidiyoruz. Engelli arkadaşlarımızla bisiklet festivallerine ve zorlu dağ tırmanışlarına da katılarak aslında engellilerin de gerekli imkan sağlandığı zaman her şeyi yapabileceklerini göstermeye çalıştık. Bunu da basit ve çok ekonomik olan bisikletle yapabildik.' diye konuştu.

Aksuoğlu, derneklerinde daha çok tandem bisiklet olması durumunda çok daha fazla engelliye ulaşma şansı yakalayacaklarına işaret etti.

- Engelliler mutlu

Derneğin projesine katılan görme engelli Süleyman Görece, çocukluğunda alıştığı mekan içinde bisiklete bindiğini ancak görme engeli nedeniyle sürekli kaza yaptığından dolayı bisiklet kullanmayı bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

Üniversite yıllarında arkadaşlarının Engelsiz Pedal Derneğinin hazırladığı projeden bahsettiklerinde çok sevindiğini ve dernekle irtibata geçtiğini belirten Görece, ''Bisiklet kullanmayı çok seviyorum. Ancak görme engelim nedeniyle bunu tek başıma başaramıyordum. Arkadaşlarım projeden bahsettiklerinde projede yer almak istedim. Bu sayede birçok yere gittim. Yol arkadaşımla birlikte pedal çevirdim, kamp kurdum ve zorlukları birlikte aştım.'' ifadelerini kullandı.

Görece, engellilerin engelleri yüzünden evlerine kapanmaması gerektiğini ve bu tür projelere katılarak hayatlarını değiştirebileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA