Ağrı'da Hububat Hasadı Başladı

Ağrı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçinin alın terinin heba olmaması için başlayan hasat döneminde biçerdöver denetimlerini sıklaştırdı.

Ağrı'da Hububat Hasadı Başladı
Konu hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Kenan Engin, Ağrı’da bu yıl yer yer dolu yağışı ve sel zararı görülmüş olsa da genel olarak verimli ve bereketli bir hasat dönemi beklediklerini söyledi.

Ağrı’da bu yıl yaklaşık 106,5 bin dekar alanda buğday, 48,225 bin dekar alanda arpa üretimi gerçekleştirildiğini kaydeden Engin, Ağrı’da 188 bin ton buğday, 88,3 bin ton da arpa üretimi beklediklerini belirtti.

Hasat çalışmalarının başlamasıyla birlikte, hasat sırasında ürün kayıplarının önüne geçmek için biçerdöver kontrollerini başlattıklarını ifade eden Engin, “Biçerdöver kontrolünde görevli teknik personelimiz çiftçilerimizle birlikte hasadı takip ederek hasat sırasında oluşabilecek dane kayıplarını önlemeye çalışacaklar. Çiftçilerimizden bu çalışmalarımıza duyarlı olmalarını, biçerdöver sahipleriyle hukuki geçerliliği olan müdürlüğümüzce köy muhtarlıklarına örneği gönderilen bir sözleşme imzalamaları, biçerdöver operatör belgesi veya G sınıfı sürücü belgesi olmayan kişilere hasat yaptırmamaları, hasat sırasında mutlaka dane kontrolü yaparak dane dökümü tespit ettikleri takdirde il ve ilçe müdürlüklerimize derhal ihbarda bulunmalarını istiyoruz. Çünkü dökülen daneler milli servettir. 188 bin ton buğday üretimi beklediğimiz ilimizde her yüzde 1’lik kaybın 1,711 milyon TL’lik parasal değere karşılık gelen 1,88 bin ton ürüne tekabül etmektedir” dedi.

Kaynak: İHA