Soma'daki Maden Faciası Davası

Manisa Barosu Başkanı Arslan: 'Şu an itibariyle bilirkişiler raporlarını sunmuş değiller'.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin yarın 47. duruşması yapılacak davada, şu an itibariyle sunulmuş bilirkişi raporu bulunmadığını söyledi.

Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın 46. duruşmasının da aynı şekilde bilirkişi raporunun gelmemesi nedeniyle 9 Ağustos'a ertelendiğini söyledi.

Beklenen bilirkişi raporunun şimdiye kadar dava dosyasına konulması gerektiğini belirten Arslan, şunları söyledi:

'Soma maden faciasıyla ilgili kusur kimde, olayın meydana gelmesine yol açan sebepler nelerdir, bu anlamda bilirkişilerin dosyaya bir rapor sunması gerekir. Dosyada sanık durumunda görünen kişilere uygulanacak cezalar da sunulacak rapora göre belirlenecek. Şu an itibariyle bilirkişiler raporlarını sunmuş değiller. Bu anlamda yarınki duruşmada, dosyaya yarın itibariyle gelmiş olan evrak, talimatla alınan ifadeler, resmi yerlerden istenen belgeler geldiyse okunacak. Davacı, müdahil tarafın talepleri sanık vekillerinin de talepleri alınarak, büyük olasılıkla dava duruşması başka bir tarihe ertelenecek.'

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise 'taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları 'bilinçli taksirle' işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Kaynak: AA